Het heeft even geduurd vooraleer Frederik Sioen zijn muzikale draai vond. Met drie platen op tweemaal zoveel jaren tijd lijkt de juiste weg echter ingeslagen. Meer nog, de jonge songschrijver wordt in Vlaanderen op gouden handen gedragen. Het moet gezegd, Sioen blinkt met zijn hese stem uit in fijne pianopopliedjes met mooie tekstuele emoties maar een niet altijd even vlot of toegankelijk karakter. Dat is op 'A Potion' net zo.

Vooraleerst is het moeilijk te passeren aan supersingle 'No Conspiracy at All' die dankzij zijn grote vriendschaps- en ontroeringskracht tot themasong van het tv-programma 'Beste Vrienden' werd gekozen. Grappig genoeg staat deze topper van formaat pas op de tweede helft van de plaat, wat meer klemtoon legt op de voorgaande liedjes. Daar zitten overigens ook pareltjes tussen, al moet een tweede hit van dit kaliber niet gezocht worden. Zo doezelt de zachtaardige tweede single 'Ready for the Love (High)' een aardig stukje in en heeft een song als 'What I Fail to Understand' maar een half oor nodig om voluit mee te kunnen zingen (deels te wijten aan een tekstueel vrij eenvoudig en krampachtig refrein). Aan de andere kant maakt Sioen het de luisteraar weer ontzettend moeilijk. De Gentenaar hakt en snijdt in zijn songstructuren, laat partijen hardnekkig lang rechtdoor draven om plots het roer om te gooien en lijkt noten uit te vinden waar die totaal niet verwacht worden. Zelfs een absoluut minimaal sfeerportret als 'Suicidal Sunset' of 'A Melody' met bijna uitsluitend zang en piano vraagt om opperste concentratie. Even loslaten en dit plaatje glijdt weg in een weinig zeggend niemandsland. Ook op 'A Potion' lijkt Frederik Sioen weer een patent te hebben op liedjes die erg traag doorsijpelen. Zo bloeien 'Communicate' of eerder genoemde 'What I Fail to Understand' wel krachtig open in een psychedelisch vioolorgasme, maar blijft de ondertoon enigszins loom. Even de tijd nemen voor de eerste luisterbeurt en nadien ontspannen ondergaan is dus zeker geen slechte tip.

Met 'A Potion' heeft Sioen de stap naar major Universal stevig gezet. Het volwassenwordingproces leidt echter niet tot muzikale toegankelijkheid of voorspelbaarheid, al hoeft dat geen verwijt te zijn. De sympatieke Gentenaar houdt immers van schuifelende drums en jazzpianopartijen en die zijn niet altijd voor het grote publiek weggelegd.

Meer over Sioen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.