Groot Gent houdt van Sioen en dat zal altijd zo blijven. Nochtans heeft de erg jonge singer/songwriter en toetsenist nooit echt voor de hand liggende muziek gemaakt. En toch kreeg Frederik Sioen van vele partijen (Oxfam, Stad Gent ...) ondersteuning om met band naar Johannesburg te trekken voor de opname van een nieuwe plaat, eentje die helemaal doordrongen is van de Afrikaanse roots en cultuur.

Sioen is niet naar Zuid-Afrika getrokken om een Afrikaanse cd te maken; Sioen is naar Zuid-Afrika getrokken om een Afrikaanse Sioen te maken. Gent en Johannesburg zijn buren, ook al ligt er dik 9000 kilometer tussen. Er is dus vooral gezocht naar culturele gelijkenissen in plaats van verschillen. Dat heeft voor Frederik Sioen ook figuurlijk grenzen verlegd. Niet enkel klonk hij met zijn gezelschap nooit zo stevig en luidruchtig als op pakweg 'Son of a Gun', maar een vaak erg ritmische omkadering van zijn muziek blijkt zeker een meerwaarde. Het lijkt dan ook dat deze nogal eigenwijze en onrustige componist hier daadwerkelijk een tweede thuis heeft gevonden. De samensmelting van beide culturen bereikt soms een vooruitstrevende grilligheid die doet denken aan de wereldmuziekexcursies van Paul Simon en David Byrne. Ongemakkelijke toonwijzigingen, ritmische bokkensprongen of nogal stugge jazzaccenten van saxspeler Khaya Mahlangu, plaatsen bewust muzikale kwaliteit boven toegankelijkheid. Het bluesy 'With Your Beautiful Smile' combineert een heerlijk ontspannen sfeer met nogal een ongemakkelijk, wringend muzikaal kader en hoogtepunt 'Sailing on a Ship' klinkt als een akoestische mantra met een bezwerend karakter. 'Calling up Soweto' wordt vooral ingekleurd met multivocale Afrikaanse zangpartijen, die zelfs de stem van Sioen of zijn niet al te vaak aanwezig toetsenspel durven wegcijferen. Aanvankelijk is het dan ook even wennen aan deze plaat. Meer dan eens ligt de muziek van Sioen in balans, maar het is even zoeken om die te kunnen ontwarren: ernstig tegenover speels, Afrikaans tegenover Europees, jazzblues tegenover rock, akoestisch tegenover elektrisch .... Wie even doorheen die zure schil bijt, ontdenkt echter een plaat die bruist van energie en muzikale vreugde.

'Calling up Soweto' heeft Sioen ("Malume Freddie") een totaal nieuw, fris gezicht gegeven. De liefde voor muziek en voor de eenvoudige dingen van het leven is gebleven, die voor een langzaam en intens, Afrikaans levensritme is erbij gekomen. Dat heeft zich vertaald in een unieke multiculturele samensmelting waarin geen van de deelnemende partijen de bovenhand heeft. Zowel muzikale fijnproevers als Sioenfans zullen snel overtuigd zijn.

Meer over Sioen


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.