Net als grote voorbeeld Motörhead is Sodom een band waar fans blindelings op kunnen vertrouwen: de formule zal nooit of te nimmer veranderen en hoewel niet elke plaat een absolute topper was, bleek de kwaliteit toch consistent genoeg om nooit teleur te stellen. Voorganger 'In War and Pieces' was een bijzonder furieuze schijf, zelfs naar Sodom-normen, wat dan ook maakt dat 'Epitome of Torture' ietsjes rustiger en melodieuzer is. Maar dan toch maar een heel klein beetje.

Hoewel er een bezettingswijziging gebeurde (drummer Bobby ruimde baan voor een zekere Makka), is dat er hoegenaamd niet aan te horen. Drummen bij Sodom betekent sowieso vooral het tempo snedig houden en de rechttoe rechtane muziek voorzien van een kloeke polsslag. De rauwe basklank van frontman Tom Angelripper wordt weer netjes gecomplementeerd door de potige riffs van gitarist Bernemann, die hier gelukkig volop mag etaleren dat hij best goed kan spelen en soleren. Die spaarzame zwierige solo's daar gelaten, beukt 'Epitome of Torture' naar aloude traditie de vullingen los uit het gebit en de grimmige grom van Angelripper blijft zo verdraaid herkenbaar en vuig klinken als altijd.

Wie deze schijf in de auto opzet, kan er zich maar best van bewust zijn dat het gaspedaal iets feller kan worden ingedrukt dan anders, want met loeiers als 'Cannibal' (heerlijke melodie), het titelnummer (Sodom op zijn meest giftig), het pompende 'Into the Skies of War' of beukbeestje 'S.O.D.O.M.' gaat de band ervandoor als een dolle stier op steroïden. Het kan makkelijk gezegd worden dat Sodom zowat elke keer dezelfde plaat maakt, maar dan bewijst 'Epitome of Torture' toch dat zelfs binnen de vaste formule er nog altijd kan gevarieerd worden. Daarbij, waarom zou dit instituut van Duitse thrash plots hun aanpak radicaal omgooien wanneer het nog zo goed werkt?

Sodom blijft een van de vaandeldragers van de Duitse thrash en waar Kreator de technische kant van de medaille laat zien, blijft Sodom het ongepolijste en gemene broertje, dat echter deze keer weer meer kiest voor melodie in plaats van louter ongebreidelde agressie. Het levert hen geen windeieren op, want 'Epitome of Torture' is eens te meer klasse.

Meer over Sodom


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.