Wie de thrash een beetje volgt, weet dat er drie kwintessentiële Duitse acts zijn, die elk op hun eigen manier invulling geven aan het genre, te weten Kreator, Destruction en Sodom. Van die drie is Sodom zonder twijfel nog steeds de minst gepolijste, maar dat is precies de charme van dit drietal. 'In War and Pieces' laat een band horen die na meer dan twintig jaar nog steeds bijzonder veel zin heeft om fluks te beuken.

Het titelnummer mag de dans openen in een wervelwind van waarlijk pompende riffs en dolgedraaide drumpatronen. Alsof dat nog niet genoeg was, klinkt de in vitriool gedrenkte strot van frontman Tom Angelripper wel bijzonder kwaad, alsof hij voor de opnames flink gestoken werd door een horzel. Enfin, het mag gezegd: deze plaat knalt als de besten en het is eigenlijk verrassend dat de heren nog steeds zo agressief uit de hoek kunnen komen. Ook 'Hellfire' is van hetzelfde laken een pak, met een bijzonder rauw refrein dat – ook al bestaat het uit een enkel woord – vraagt om meegebruld te worden.

Toch bevat dit album meer diepgang dan een argeloze luisteraar op het eerste gehoor zou denken: zo zijn er geregeld verrassende soli en frisse melodielijnen te horen. Toegegeven, naargeestige thrashliefhebbers gaan gruwen van de subtiliteit die gitarist Bernemann meer dan eens in zijn spel legt, maar het trekt de totaalsound enorm open en geeft het geheel een afwisseling die precies de kracht is van het album.

Sodom heeft ook al geruime tijd door dat hersenloos doorrammen in hun jonge jaren nog volop kon, maar dat ze tegenwoordig met meer diepgang aan de slag moeten, en daardoor krijgt een mens in tracks als 'Through Toxic Veins' of het wel erg cynische 'God Bless You' een fikse dosis afwisseling binnen pompende riffs en een Angelripper die de hele tijd gemeend kwaad klinkt. Het leuke is overigens dat de mascotte van Sodom die al sinds jaar en dag de hoezen siert, eindelijk een eigen nummer heeft gekregen met 'Knarrenheinz'. De traditie dat elk album eigenlijk een Duitstalige track moet hebben, wordt hiermee verder gezet en hoewel dit nummer niet het niveau haalt van een 'Ausgebombt', is het een leuke stamper.

Met 'In War and Pieces' heeft Sodom een sterk album aan de discografie toegevoegd dat niet alleen de broodnodige dosis agressie bevat, maar eveneens laat horen dat subtiliteit of oor voor detail perfect passen binnen de anders ongepolijste wereld van dit trio. Een sterk staaltje van vakmanschap!

Meer over Sodom


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.