Het geschifte duo Cornelius Jakhelln en Lars A. Nedland zijn niet voor één gat te vangen. Deze heren bestonden het immers vrij vroeg om black metal te maken die doorschoten werd met flarden synthpop, jazz, rockabilly, enfin een hele reutemeteut aan waanzinnige combinaties die echter perfect werkten, elke keer opnieuw. Na hun iets meer traditioneel van opzet zijnde tweeluik 'The Icelandic Odyssey' is dit opnieuw een heerlijk eclectische mix van geniale muziek.

Toegegeven, dit album kent het afsluitende deel van hun reis naar Ijsland, en dat is dan ook met voorsprong het meest doordeweekse nummer, al wil die laatste term in het geval van Solefald niets zeggen. De rest is een eerbetoon aan de levenskunst van Noorwegen, en werkelijk alle aspecten van het dagelijkse leven komen aan bod.

Dat klinkt al heel divers, en de muziek reflecteert die diversiteit in zijn volledigheid. Opener 'Song Til Stormen' is een zuiver episch black metalnummer met snijdende gitaarpartijen die zich een weg naar het bot kerven en een mens doet beseffen dat Solefald verdraaid hard uit de hoek kan komen. Het titelnummer geeft al wat meer geheimen prijs, met onverwachte plotwendingen en zogeheten 'genrevreemde' instrumentatie (al is die term in het geval van deze act onbestaande).

Maar met voorsprong een van de meest geschifte en tegelijkertijd heerlijke songs is het geniale 'Tittentattenteksti', waarbij de heren jazz, metal, blues en avantgarde in de mix gooien en daarbij geholpen worden door de extravagante zangeres Agnete Kjolsrud, die eveneens Dimmu Borgir's 'Gateways' van haar bizarre vocalen voorzag. De waanzin en de humor wordt hier ten top gedreven en dat geeft een sterk staaltje experimenteerkunst ten tonele. 'Stridsljod' is dan weer een vreemde mix van metal en rockabilly, die echter naadloos in elkaar schuiven als zouden de twee altijd al netjes in hetzelfde schuifje liggen.

Het zal meteen duidelijk zijn: Solefald is geen band voor genrepuristen. Wie daarentegen een open geest heeft en graag muziek heeft die de uitersten opzoekt, is bij deze heren aan het juiste adres. 'Norrön Livskunst' is een pareltje van eclecticisme, een sterk staaltje extreme experimenteerdrift met memorabele songs tot gevolg.

Meer over Solefald


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.