De gebroeders Dewaele zijn al lang niet meer gewoon de bezielers van het Gentse rockgroepje Soulwax. Ze zijn dj's met internationale faam onder de naam 2manydj's, ze zijn nog steeds de drijvende krachten achter Soulwax, maar dat is ondertussen geen Gents rockgroepje meer, maar een wereldberoemde act die dance en rock combineert. Dit alles combineren ze onder de lading Radio Soulwax, een concept dat bestaat uit een dj-set van de broertjes, een optreden van Soulwax en een aantal bevriende artiesten die met vergelijkbare dingen bezig zijn.

Voor de slechte verstaander is er nu de DVD 'Part of the Weekend Never Dies', die begint namelijk met een leuk animatiefilmpje dat uitlegt hoe het nu juist allemaal in elkaar zit. De regisseur van de DVD is Saam Farahmand, een videoclipmaker met internationale faam die al werkte voor onder meer Klaxons, Janet Jackson en Hercules and Love Affair. Het eindresultaat bestaat uit een documentaire over het leven onderweg, een concertcaptatie, enkele overschotjes en dit alles becommentarieerd door Tiga. Maar het gaat natuurlijk voor het grootste deel over de documentaire die een beeld schetst van het leven op tour van de twee broertjes en hun projecten. Al snel blijkt dat Soulwax en toebehoren nog tien maal populairder is dan wij hadden durven hopen, en dit over de hele wereld.

Zo druk zelfs dat ze geen tijd hebben om zich te verliezen in de excessen van de rock & roll, ze lijken een heel gedisciplineerd leven te lijden te midden van een hele hoop decadentie. Ze krijgen dan ook tonnen respect van hun collega's, zoals daar zijn James Murphy, Erol Alkan en Tiga, deze dreigen zich nog al eens te verliezen in cliché's, de enige die nog enigszins objectief is en zinnige dingen zegt is de ex van Stephen, Nancy Whang, zoals een leuke anekdote over het nummer 'NY Excuse'. Het ziet er fantastisch uit, er is heel hard gezocht naar een originele manier om de juiste beelden te vinden bij de muziek van Soulwax, en dat is gelukt, maar het grote probleem is dat buiten het feit dat Soulwax succesvol is, je niets meekrijgt. Het gaat helemaal nergens over en is hoogstens een leuk portretje van een band op tour.

Niet helemaal geslaagd dus, deze 'Part of the Weekend Never Dies', maar wel zeker de moeite om eens te bekijken, de verveling zal pas naar het einde intreden en een hartelijke lach zal meermaals het gelaat sieren.

Meer over Soulwax


Verder bij Kwadratuur

Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.