Dit verhaal moet een kolfje naar de hand zijn van advocaten: een platenfirma die beslist om plots de moeilijk te vinden eerste plaat van het Canadese The Subhumans (niet te verwarren met de Britse punkband Subhumans), ‘Incorrect Thoughts’ opnieuw uit te geven zonder medeweten van de band zelf. Meer nog, omdat de groep geen contract kan voorleggen met het originele label (hoe gaat dat ook met beginnende punkbands), claimt deze firma zelfs de eigendomsrechten van het debuut.

The Subhumans hebben de toegeworpen handschoen niet via juridisch weg opgepikt, maar zijn de studio in gedoken, hebben alles opnieuw ingespeeld en zelfs nog wat bijgeschaafd en nu onder de naam ‘Same Thoughts, Different Day’ op de markt gebracht. Geen wonder dan ook dat Alternative Tentacles, het label van Dead Kennedy en oerpunker Jello Biafra, zich aanbood dit herwerkte album te releasen.

Dit verhaal geeft het inmiddels dertig jaar bestaande rock’n’roll-gezelschap meteen een argument om nog feller uit de hoek te komen dan normaal. Guess what? Dat doen ze ook. Een mooi uitgebalanceerde, stevige sound, gitaren die rollen maar niet gieren en de erg warme stem van zanger Brian Goble zitten netjes op hun plek.

Ondanks een stevige livereputatie, hebben The Subhumans nooit echt de weg van chaos en herrie gekozen, maar gaat het viertal eerder voor harmonieuze songs met meerstemmige zang. Dat maakt deze plaat net zo tijdloos. Songs als ‘Fixing Squad’ lijken wel op een vertraagde versie van de melodieuze punkrockmuziek van Bad Religion. Dat legt ook meer klemtoon op de tekstuele inhoud, en die is niet gematigder dan andere punksongs (“many lands poor, few lands rich / feel hunger pressure / ballance is trembling / it’s gonna flip / force without measure” (‘New Order’ )). Dat neemt niet weg dat The Subhumans op de momenten dat het tempo wel de hoogte in gaat - zoals bij de klassieke punkrocker ‘We’re Alive’ - toch ook nog stevig weet te rammelen. Kort, krachtig en frontaal: “We’re alive!”

Als allerlaatste argument voor de fans om het naar eigen zeggen onrechtmatig heruitgebrachte onding van de bemoeizieke platenfirma niet aan te schaffen, hebben The Subhumans nog zes vergeten songs opnieuw ingeblikt, wat de teller op twintig tracks brengt. Dat maakt van ‘Same Thoughts, Different Day’ een interessant album dat nog steeds erg fris klinkt en zonder meer een keurige portie punkrock’n’roll voorschotelt.

Meer over Subhumans


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.