Wie een beetje begaan is met stevige Amerikaanse gitaarrock, mag met deze plaat gerust zijn mondje laten openvallen. De voorgangers van de grungeperiode (met kleppers als Pearl Jam en Nirvana), The Melvins, hebben zich voor één unieke keer verenigd met bompapunker Jello Biafra, de kritische bezieler van The Dead Kennedys. Een eerste reactie: "hebben, hebben, hebben!".
Deze oude beren laten het nog hard onweren. Gedurende acht tracks wordt er een stevige lap op gegeven die veertig minuten lang voor een spervuur van gitaren en scherp snerende teksten zorgt. Laat dat eerste gerust de verdienste zijn van The Melvins, die al decennia lang de kracht van speedritmen met loodzwaar zinderende Marshalls op een melodieuze manier naar hun hand zetten. De negatieve en zelfs zwaar pessimistische teksten zijn het handelsmerk van Jello Biafra, tevens stichter van het alom gekende Alternative Tentacles label waarop deze plaat uitgekomen is. "Thank you Osama / you are the saviour / of our economy today". De grenzen van de vrije meningsuiting worden weer eens duchtig verkend door deze anarchist. Als er iemand het huidige Amerikaanse bewind vocaal moet ondermijnen, laat het dan maar Jello Biafra zijn. De oude punker zijn bibberende en spuwende falsettostem heeft ook duidelijk nog niets aan kracht ingeboet. Opener 'Pleysmograph' geeft meteen een energieboost van jewelste. Een woeste wall of sound wordt regelmatig opgefokt door snelle, snedige drums en vormen zo een ideale achtergrond voor de krijsende zanger. Tijd om even tot bezinning te komen wordt niet gegund. The Melvins gooien alle remmen los en zorgen zo voor een plaat die omwille van zang en teksten wel doet denken aan The Dead Kennedys, maar nog veel ruwer en agressiever gespeeld is. Jankende gitaarsolo's, ronkende versterkers, wild gedrum, ... alles is ijzerstrak gespeeld en weergegeven. Het snelle surfpunknummer 'Islamic Bomb' vraagt terecht wie nu in feite de terroristen met de bommen zijn en zorgt muzikaal ook voor wat afwisseling op dit schijfje, dat verder wel nogal rechtlijnig doordraaft. Dat laatste zou als enig terechte motief door de republikeinen kunnen aangewend worden om deze plaat in de States te verbieden.
Het is altijd een beetje het resultaat afwachten bij muzikale legendes die zich verenigen. Jello Biafra bewijst met deze cd in elk geval dat de oude hanenkammengarde nog niet helemaal is uitgepraat. De man kruipt bij deze voor één keer in het vel van Osama McDonald, laat zich bijstaan door Melvins Jon Benet Milosevic, George W. McVeigh en Saddam Disney en heeft hiermee een prachtig plaatje bijeengesprokkeld.

Meer over Jello Biafra & The Melvins


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.