De Amerikaanse rockformatie (the) Melvins bestaat intussen al ruim twee decennia en stond mee aan de wieg van de geroemde grungescene in het Seattle van de jaren negentig. Tot op de dag van vandaag blijft de band zijn indrukwekkende backcatalogue uitbreiden. Voor '(A) Senile Animal' uit 2006 kregen frontman Buzz Osborne (aka King Buzzo) en drummer Dale Crover (ooit nog werkzaam bij Nirvana) het gezelschap van het duo Big Business. Voor het nieuwe 'Nude With Boots' behoudt de groep die uitgebreide line-up met zang/gitaar, bas en 2 drummers.

Met 'The Kicking Machine' gaat de plaat ietwat flauw van start, want helemaal overdonderen kan het nummer niet. De vocalen weten niet te beklijven en de gitaren komen niet al te goed uit de verf. Gelukkig weet 'Billy Fish' wel van welk hout pijlen maken. Gortdroge gitaarriffs, gedreven tekstualiteit en strak slagwerk nemen de luisteraar langzaam maar zeker in een wurggreep. De groep kiest niet voor complexe ritmepartijen, maar laten beide drummers hetzelfde drumpatroon spelen, wat resulteert in een monumentale sound. De vraag rijst natuurlijk of ze het mits een aangepaste productie niet met een percussionist minder had kunnen stellen. Het donkere epos 'Dog Island' flirt met de sludgemetal van Isis, terwijl 'Dies Iraea' weinig meer blijkt dan een inwisselbaar noise-intermezzo. Zo worden verschroeiende hoogtepunten (de mokerslag geheten 'The Smiling Cobra') en zoutloze dieptepunten (het bevreemdende 'It Tastes Better Than the Truth') vaak afgewisseld.

The Melvins schrijven een nieuw hoofdstuk aan hun discografie, maar zoals bij wel meer groepen op gezegende leeftijd lijkt het creatieve equilibrum bereikt. 'Nude With Boots' bevat enkele vuige woestijnrockers waar velen nog een puntje aan kunnen zuigen, maar het blijft toch een dubbeltje op zijn kant.

Meer over (the) Melvins


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.