Stephen O'Malley en Greg Anderson zijn met voorsprong het meest bekende duo binnen de zwaardere sector, vooral dankzij hun tot op heden ongeëvenaarde drone/doomepossen. De laatste jaren begonnen de heren echter wat meer variatie in hun loodzware muziek en sfeerschepperij te stoppen, iets wat er vooral voor zorgde dat hun platen zowaar nog beter werden. Maar weinig zaken kunnen de mensheid voorbereiden op 'Monoliths & Dimensions', want dit is een topper van een wel heel zwaar kaliber.

Hoewel de basis voor de muziek van Sunn O))) tot op heden ongewijzigd is en voor velen mogelijks een harde dobber, zijn de heren niet te beroerd om hulp van buitenaf in te schakelen. Zo voorziet de legendarische vocalist Attila Csihar (Mayhem, Aborym) de geluidscollages van een bezwerende spoken word, die meteen kippenvel geeft. Zo start 'Aghartha' als een strand waar de zee zachtjes tegenaan klotst, maar gaandeweg komt, mede dankzij de griezelige tekst, een gestrand schip in zicht waar de matrozen voor eeuwig bij liggen. 'Big Church' is zonder meer hét prijsbeest van de plaat, met een koor dat nergens klinkt als een koor maar eerder als een verzameling psychopaten in samenzang. Het is ronduit indrukwekkend hoe O'Malley en Anderson de stemmen gebruiken en soms misschien zelfs een tikje misbruiken om als een fikse voorhamer toe te slaan. 'Hunting and Gathering' is dan weer – zoals de titel doet vermoeden – wat rustiger van aanpak, maar toch groeit dat onzekere gevoel dat de jagers best eens de gejaagden kunnen worden. Met 'Alice' sluiten de heren dit meesterwerk af, en in grootsheid! Voor een maximum effect is het nodig dat men de lichten dimt, in de zetel gaat zitten of liggen en een hoofdtelefoon opzet. Op die manier gaan de subtiele stemmingswisselingen en details niet verloren.

Sunn O))) flikt het weer: waar andere drone/doombands meer dan eens weinig meer produceren dan richtingloos lawaai, weten deze heren de luisteraar fluks bij de oren te grijpen en mee te nemen naar duistere werelden waar de enige zekerheid onzekerheid is. Een klein meesterwerk, dat is 'Monoliths & Dimensions'.

Meer over Sunn O)))


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.