Hoewel het grote goud voor Patrick Bruyndonx en Raffaele Brescia nooit echt voor het rapen is geweest, blijven ze met Sweet Coffee wel hardnekkig hun eigen ding doen. Dat betekent inmiddels vijf platen of tien jaar lang zwoele, broeierige, jazzy loungemuziek maken. Met ‘Our Moods’ heeft het duo het principe van een vaste frontzangeres over boord gegooid en is het actief gaan zoeken naar (vrouwelijke) stemmen die passen bij de sfeer van hun songs.

Eerlijk is eerlijk, die nieuwe aanpak betekent een stevige stap vooruit. Bij een hiphoppend ‘Here I Am’ pas de zwarte soulstem van Sandrine, terwijl Lize Accoe (Delavega / The Internationals)haar hoge, wat scherpe stem beter tot recht komt in een trager, mooi ontluikend ‘Believe in You’.

De grote revelatie is echter de Amerikaanse Jackie Jones die met haar wat terughoudend timbre de psychedelische bigbeatsingle ‘My Moon’ een retro jaren ’50-accent geeft. Ook in ‘One Story’ gaat ze netjes met de eer lopen door de hoekige, sluipende ambientomkadering met haar kronkelende stem van extra mystiek te voorzien.

Wat verder ook opvalt: het jazzy element is bij Sweet Coffee anno 2013 zo goed als verdwenen. Op wat sfeervolle pianoakkoorden na, klinkt dit album op en top elektronisch. Daardoor klinkt Sweet Coffee gepolijster dan ooit. Lome beats, zweverige keyboards en diep sussende, gemoedelijke baslijnen zijn alomtegenwoordig. Ook gefakete emoties van verscheurde harten of zwoele liefdesverklaringen zijn schering en inslag en maken ‘Our Moods’ bij momenten – zoals het melige ‘Save Me’ – wat soft en krampachtig.

De paar uitzonderingen waar de band een stapje opzij durft te zetten, zijn dan ook uitermate welkom. Het erg minimalistische ‘The Only Way’ wordt gedragen door droge, mathematische two stepritmes en het rijk ingekleurde ‘Time Is Ticking’ – waar Accoe vocaal paart met rapper Natize – wordt gevoed door dubstepgrooves en trancegolven. De nogal hapklare, soulvolle drum’n’bassafsluiter ‘Big City Life’ is dan weer een mislukte poging om op andere fronten uit te blinken.

Het valt moeilijk te ontkennen dat Sweet Coffee weer wat lijkt te worstelen om echt sterke, memorabele momenten te produceren, wel te verstaan dat er op ‘Our Moods’ nauwelijks een zwak nummer staat. Ondanks zijn verheven en verhelderende muziek, zal het danceduo ook ditmaal allicht wat in de obscuriteit blijven steken. Ooit moet het zeker lukken om de wereld op de knieën te dwingen, maar dat is nu nog niet echt het geval.

Meer over Sweet Coffee


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.