Native American Drone 'N' Roll, anyone? The Black Angels is een Texaans kwintet wiens bezwerende dronerock geworteld is in de late sixties en seventies. Op hun eerste full-cd weerklinken echo's van Velvet Underground, The Stooges, Neil Young en zelfs The Doors. Toch is 'Passover' geen in nostalgie gedrenkt eerbetoon aan het verleden, maar een hypnotiserende tour de force die bewijst dat 'retro' toch relevant kan zijn.

Frontman Alex Maas verloor een vriend aan de oorlog in Irak en niet mis te verstane songtitels als 'Young Men Dead' en 'Call To Arms' vormen dan ook de leidraad doorheen het vrijgevochten geheel dat 'Passover' heet. Maas schuwt de confrontatie niet en declameert zijn ziedende teksten met de geestdrift van wijlen Jim Morisson. 's Mans vocaal venijn wordt ondersteund door een stel potige gitaren en een dito ritmesectie, wat resulteert in een loden geluidsmuur waar ook de zogenaamde 'drone machine' (lees: het keyboard) zijn duit in het zakje mag doen. De drammende drums en dreigende bassen vormen de ruggengraat van de plaat, die het veeleer moet hebben van intense sfeerschepping dan van muzikale virtuositeit. Afgezien van de galmende wah wahgitaar in het refrein verandert het songpatroon van 'The First Vietnamese War' nauwelijks, maar de groep zorgt voor een verwoestende flow die de luisteraar genadeloos met zich mee zuigt. 'Black Grease' is met zijn roffelend slagwerk en gekwelde vocalen ("You kill what you can / And you kill, kill, kill, kill") een mokerslag in het gezicht van alle oorlogszuchtige individuen op deze wereld. De plaat mag dan op klassieke leest geschoeid zijn, toch blijkt ze brandend actueel en geeft ze het gros van de retrogroepen (zei daar iemand Wolfmother?) moeiteloos het nakijken.

The Black Angels onthouden zich van goedkope lijkenpikkerij en gaan koppig hun eigen weg. 'Passover' is een beklijvende gehoortrip doorheen de wondere wereld van het elementaire gitaarwerk. Ziehier, de rechtmatige erfgenamen van de rock'n'roll.

Meer over The Black Angels


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.