Vooreerst, een goede raad voor zij die ten eerste male richting de Gentse Handelsbeurs trekken. De knop voor stromend water aan de wasbakjes in het fraaie toilet bevindt zich aan uw rechtervoet. Ja, ook wij lieten ons de verrassing welgevallen. Gelukkig is de eigenzinnigheid van de badmeubels recht evenredig met de monumentale uitstraling van deze muziektempel. "It's a classy joint you got here", zal Black Keys-frontman Daniƫl Auerbach zich vanavond nog laten ontvallen. De gebouwen van de Handelsbeurs dateren van de 18e eeuw en werden in 2000 aan een grondige renovatie onderworpen. Vandaag de dag is het een elegante concertzaal die het ideale decor vormt voor een avondje ouderwetse rock'n'roll.

De engelen zijn al gaan vliegen

Door een vertraging opgelopen aan het loket van het Leuvense station, zijn de jongens en meisjes van The Black Angels al van het podium verdwenen wanneer ondergetekende eindelijk ter plaatse arriveert. Dat is bijzonder jammer, want met 'Passover' maakte de band één van de meest beklijvende rockplaten van het afgelopen jaar. Aan de enthousiaste reacties te horen, mogen ze gerust nog eens terugkeren naar ons Belgenlandje.

Kapotte drumsticks en een bewegende vloer

Hoofdact The Black Keys steekt van wal met 'Just Got to Be' en maakt zo meteen duidelijk waarvoor hij gekomen is: om de pannen van het dak te spelen. Door de minimale bezetting (gitaar, drum en zang) zijn vergelijkingen met The White Stripes nooit veraf, maar het bevlogen gitaarspel van Daniël Auerbach refereert evengoed aan Jimi Hendrix. Van snoeihard tot virtuoos, 's mans parelwitte Gibson SG laat de aanwezigen alle hoeken van de ruimte zien. Het zwaartepunt van de songs ligt echter in het frenetieke slagwerk en de hoekige ritmepartijen van Patrick Carney, die met zoveel overgave speelt dat hij geregeld een drumstick aan flarden mept. Hoogtepunten van de set zijn ongetwijfeld 'Girl Is On My Mind' en 'Set You Free', twee lappen ongeschoren bluesrock waarbij de zaal letterlijk davert op zijn grondvesten. Na twee bisnummers is het feest afgelopen en kunnen de toeschouwers tevreden huiswaarts keren.

De beperkingen van het genre weerhouden The Black Keys er niet van om het publiek te verwennen met een verkwikkend bad van bezielde rock'n'roll en vuige blues. Volledige onderdompeling werkt zuiverend.

Meer over The Black Keys, The Black Angels


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.