Wat als men van funk houdt, maar toch ook een stevige boon heeft voor reggae, disco en jazz? Gooi het allemaal in één grote hutsepot! De wildenthousiaste, Spaanse funkband The Cherry Boppers gaat ervoor.  Dansen en veel energie, daar draait het om. Dat mag nog eens even extra bekrachtigd worden op dit remixplaatje ‘Remix it Again’, waar de acht songs van The Boppers’ tweede langspeler ‘Play it Again’ onder handen worden genomen door bevriende producers, die vaak uit hetzelfde heerlijk tropische vaatje tappen.

Een hoestekening van een dame met indrukwekkend afrokapsel en een eigen label genaamd Keep on Boppin’: de Spanjaarden gaan duidelijk voor funk met de grote F. Het vuur zit er dus in. Moddervette discosynths, robotstemmetjes en vrolijk huppelend congaspel vormen in opener ‘Play it Again, Funk’ een feestelijke voedingsbodem waarover aanwakkerende trompetten en fusion gitaarlicks tot dolle, filmische toestanden leiden. De All Good Funk Alliance uit Amerika weet in zijn remix de energie van het oorspronkelijke nummer duidelijk te evenaren. De bewerking van ‘El Cairo’ door de knotsgekke Barcelonese backingband Fundacion Tony Manero gaat ook voor felle trompetjes, maar zet die in een P-funk kader vol grooves, licks en saxsolo’s en gooit er enkele leuke stemsamples bovenop.

 De nogal traditioneel klinkende funksongs van The Cherry Boppers krijgen dankzij deze bewerkingen duidelijk een extra hip, clubgericht accent mee. Afro funk, ska en andere vlot ritmische genres vormen een aanslag op de dansschoenen terwijl handengeklap, korte gitaarslagjes en het nodige blazerwerk de groove vormen. Uitbundigheid wordt echter mooi ingebed in een erg strak instrumentaal kader, getuige een uptempo jazzdance remix van ‘Freakman’ door de Britse producer Lack of Afro waarin Hammondsolo’s de show stelen. Het kost dan ook enorm veel moeite om bij ‘Remix it Again’ niet te beginnen heupwiegen.

Dit plaatje is een schot in de roos. Een voortdurende mengelmoes van diverse genres verrijkt de funkmuziek van The Cherry Boppers tot een feestelijke, wereldse carnaval met veel uitbundigheid. Acht tracks lang swingt deze cd uit de pan. Deze heel rijke muziek, die daarom niet altijd even snel hoeft gespeeld te worden zoals de lome triphop van ‘R de Rumba’ aangeeft, is echter vooral een kwalitatief schot in de roos. Elk instrument kent zijn plek en bouwt mee aan de ziel, de emotie en het overtuigende karakter van dit plaatje. Een betere muzikale voorbode voor de zomer is haast niet wenselijk.

Meer over The Cherry Boppers


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.