Een mooie heruitgave van een klassiek reggae-album, met naast de acht originele nummers nog twee extraatjes, elk nog eens vergezeld van een dubversie. Daarmee is de eerste balans alvast positief. Nooit verlegen om een religieuze boodschap brengen The Congos rootsreggae van het fanatieke soort. Met veelzeggende titels als ‘Hail the Word of Jah’ en ‘Education of Brainwashing’ hou je je maar beter klaar voor een uur lang gemotiveerde teksten over rechtvaardigheid, de onderdrukking van het zwarte ras, God en ... dreadlocks. Dergelijk album is op zich al interessant als tijdsdocument, maar het zijn de muzikale kwaliteiten die ‘Congo Ashanti’ ver boven de massa concurrenten uit tillen.
The Congos hebben op dit album een erg eigen en tegelijk toegankelijke stijl, en weten hetzelfde niveau te bewaren doorheen alle acht nummers. De falset van zanger Cedric Myton, vaak met een tegenstem van de andere groepsleden, geeft een speciaal effect. Doeltreffend gebruikt in ‘Jackpot’ en ‘Thief is in the Vineyard’. De productie op dit album is bovendien erg knap. Veel subtiele details op de achtergrond zorgen ervoor dat het album wel een flink aantal luisterbeurten verdraagt. Wat percussie, kleine improvisaties op gitaar of piano en korte accenten van het orgel vullen de klank op, zonder echter de aandacht te veel af te leiden van de hoofdzaak. Erg leuk is ook dat sommige improvisaties de nummers een vaag jazzy tintje geven. Waarschijnlijk niet zo bedoeld, maar het toont dat er genoeg te beleven valt. Van de twee bonusnummers en -dubs is ‘Feast of the Passover’ nog de moeite waard: een leuk opgewekt nummer en daarmee een welkom tegengewicht voor het nogal zwaarmoedige eerste deel van de plaat. De twee -erg brave- dubs op het einde zijn eigenlijk nogal saai vergeleken met de originele nummers, zodat de ‘skip’-knop op de cd-speler lonkt.
Hét klassieke Congos-album is ‘Heart of the Congos’ (met Lee Perry achter de mengtafel), maar opvolger ‘Congo Ashanti’ is zeker de moeite waard. Het album bevat een aantal uitschieters en andere nummers zijn nooit minder dan goed. Een zeker popgehalte maakt bovendien dan dit juweeltje niet enkel voor puristen geschikt is.

Meer over The Congos


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.