In hoeverre kan na een carrière van zo'n dertig jaar nog van 'pioniers in reggae' gesproken worden? Van het geroemde Jamaicaanse vocale trio Israel Vibration blijven immers nog slechts twee rasta's over die zich met moeite nog met krukken recht kunnen houden. Toch mag de band alles behalve afgeschreven worden. Live blijft het combo, mede dankzij een strakke backingband Roots Radics en goede achtergrondzangeressen, voor een heus feestje zorgen. Meer nog, anno 2007 pakken de heren plots uit met een nieuwe langspeler die de spirit van weleer terug in het leven roept en schittert van jewelste. 'Stamina' is duidelijk een nieuwe creatieve impuls die dankzij steun van ondermeer Sly Dunbar in diens Tuff Gong studios, Dean Frasers fabuleus spel op sax of hoorn maar vooral ook dankzij "Jah Almighty for the strength and inspiration" een Israel Vibration in topvorm toont.

Natuurlijk is vrolijke, zomerse reggae een constante op deze cd. Als vanouds houdt Israel Vibration vast aan gezapige ritmen die neigen tot vrolijk meeneuriën. Nog opvallender is echter dat dit duo na al die jaren nog steeds frisse melodieën uit zijn hoed weet te toveren. De boodschap 'Herb is the Healing' mag dan al een geeuw veroorzaken, de vlotte, niet al te voorspelbare samenzang en vooral het bluesy saxspel van Dean Fraser dat het nummer inkleurt zijn een schot in de roos. Hetzelfde kan gezegd worden van het erg gezapige 'Black Staba', dat met zijn uiterst olijke melodie en guitige refrein ("Likiliki lobaloba susususu in my black staba") een brede glimlach veroorzaakt. Israel Vibration blaakt van levensenergie, zoveel is duidelijk. 'Stamina' - vrij vertaald 'uithoudingsvermogen' – houdt veertien liedjes lang zowel een stevig muzikaal niveau als een verfrissende vernieuwingsgraad in. Leuke, ophitsende zanglijnen blijven een wezenlijk kenmerk, maar vooral de instrumentale inkleuring is van grote klasse. Strakke ritmen met veel tegendraadse percussie, doordachte geluiden op keyboards en een ruime invulling met sfeervolle blazers zijn hier uiterst efficiënt ingezet. Dat geeft goud voor reggaefans, en een mooie afwisseling voor buitenstaanders. Probeer maar eens even om doorheen het vlotte ritme van 'Lion in the Jungle' te prikken en te ontdekken hoe mooi de combinatie van sterk gedempte gitaar en heldere nagalm op het houtblok voor een sfeervolle invulling zorgt. Toegegeven, er zitten inderdaad ook nogal wat middelmatige songs tussen die verhinderen dat dit plaatje helemaal naar de hemel kan geprezen worden, maar wanneer Israel Vibration met een handenklappend raggaritme en bubbelende effecten in 'Cleaniness' bewijst moderne experimenten niet te schuwen, is enig respect voor deze bejaarde rasta's toch geplaatst.

Dat deze inmiddels uitgedunde band na vijf jaar studiostilte plots uitpakt met een plaat van dit kaliber, is een heuse verrassing. Lichamelijk mag Israel Vibration het dan al iets minder gemakkelijk hebben, de creatieve geest is duidelijk nog niet uitgeblust. Voor fans is dat zeker een reden om nog een extra sigaretje te rollen. 'Stamina' is overigens verkrijgbaar in een beperkte, genummerde oplage, dus aarzel vooral niet om deze cd te bestellen.

Meer over Israel Vibration


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.