De jonge Britse honden van The Eyes of a Traitor staan er nauwelijks een jaar na hun debuut 'A Clear Perception' opnieuw. Die plaat liet een beloftevolle, extreme band horen die echter de mogelijkheid had om door te breken bij een ruim publiek. Hun melodieën waren licht geënt op de melodieuze death metal van Scandinavië, geregeld maakten ze gebruik van warse ritmes en de brute zang mocht er ook zijn. 'Breathless' is een beetje anders, maar of dat een slechte zaak is, blijft wat in het midden.

De brutaliteit en ongebreidelde agressie is meer dan bewaard gebleven, en dat moest ook. The Eyes of a Traitor moet gas geven, want op die manier blijft hun moderne metal heerlijk beukend en verwateren ze hun muziek ook nergens. Nochtans blijkt al snel dat hun hutsepot van stijlen iets gestroomlijnder is op dit album. De heren springen minder frenetiek van de hak op de tak, wat 'Breathless' een pak toegankelijker maakt.

Niet alleen het spelen met verschillende ritmes en tempo's is wat verdwenen, ook de soms op vreemde plaatsen gesitueerde melodieën zijn eerder sporadisch te noemen. De nadruk op dit album ligt meer op potige riffs en minder op nuance. Maar wie denkt dat het geheel softer is geworden, is eraan voor de moeite: de zang is over de hele lijn brutaal en hard, en hoewel de songstructuren op het eerste gehoor versimpeld zijn, heeft het kwintet nog niets aan agressie ingeboet.

Dat gezegd zijnde, blijft het een feit dat de negen nummers van 'Breathless' (de intro niet meegerekend) iets te hard in elkaar overlopen en weinig verschillen. Alweer: in het geheel van de plaat is dat niet zo'n probleem, aangezien het geheel lekker gas geeft, maar het is wel jammer dat er geen echte uitschieters te noteren vallen.

The Eyes of a Traitor lijkt zich te willen profileren als een metalband die speelt met conventies, maat tegelijkertijd toegankelijk genoeg wil blijven om niet te veel mensen voor het hoofd te stoten. Dat levert in dit geval een brute en aardige maar tegelijkertijd wat gezichtsloze schijf op. Dat is jammer, maar teleurstellen doet 'Breathless' niet, daarvoor is het testosterongehalte te hoog.

Meer over The Eyes of a Traitor


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.