Dat levende undergroundlegenden Mark Lanegan (Screaming Trees, QOTSA) en Greg Dulli (Afghan Whigs, Twilight Singers) ooit samen een plaat zouden maken, stond in de sterren geschreven. Met de regelmaat van de klok wisselden beide heren immers gastbijdragen uit. Maar pas op het einde van 2007 kropen ze als The Gutter Twins de studio in, om er enkele maanden later weer uit te komen met 'Saturnalia', hun eerste echte plaat als duo.

Wanneer twee grootmeesters van de alternatieve rock zich samen aan het componeren zetten, zijn de verwachtingen natuurlijk hooggespannen. The Gutter Twins weten de buzz gelukkig volledig te rechtvaardigen. Hoewel 'Saturnalia' niet meteen al zijn troeven op tafel gooit, groeit de plaat langzaam maar zeker boven zichzelf uit. Het duo neemt geen genoegen met half werk en steekt zijn songs vol onderhuidse spanning en dubbele bodems. 'The Stations' gaat van start met een slepend gitaarlijntje, waarop Lanegan en Dulli hun demonen mogen uitdrijven. Met nerveuze drumroffels en schichtige strijkers gaat het dan stilaan crescendo, om te eindigen met een ingetogen vocal harmony. De meest toegankelijke song is misschien wel 'Idle Hands', een pikzwarte rocker die een machtige gitaarriff bedelft onder dreigende stemmen en galmende strijkers. Op zijn beurt drijft 'Each to Each' voort op een elektronische beat, maar dat weerhoud het nummer er niet van om zijn toehoorders in een stevige houdgreep te nemen. Het is typerend voor de hele cd: catchy melodrama of extatische gitaarmuren zijn aan deze heren niet besteed, gelaagde composities en intrigerende orkestraties des te meer.

In tijden waar hapklare gitaarrock en zijn fletse afgeleiden hoogtij vieren, komen The Gutter Twins eindelijk nog eens op de proppen met een essentiële rockplaat. 'Saturnalia' is een machtig muzikaal epos dat zijn luisteraar meeneemt op een meeslepende helletocht vol duistere grooves en hypnotiserende klanktapijten. Eén plus één kan dus wel degelijk meer dan twee zijn.

Meer over The Gutter Twins


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.