Kenneth Downie is samen met Ray Steadman-Allen een van de grootste hedendaagse brassbandcomponisten, die net als de laatstgenoemde zich een heel eigen sound eigen heeft gemaakt. Zijn oeuvre omvat zowel eenvoudige, makkelijk te spelen composities als imposante concourswerken. Ook de atmosfeer van zijn werk varieert van sereen en eenvoudig - waarvan 'The Father's Blessing' hier een erg mooi voorbeeld is - tot feestelijk en blij. Tegelijk slaagt hij er steeds in om een harmonische rijkdom te bereiken. 'St Magnus' kan als aanvulling dienen op het intussen vijf jaar oude, hooggeprezen 'Purcell Variations' van The Brighouse & Rastrick Band, dat net als 'St Magnus' volledig is gewijd aan Downie.

Vijf van de dertien werken op deze cd werden nog niet eerder opgenomen, waaronder het virtuoze, driedelige 'Euphonium Concerto' waarin solist Derick Kane dynamischer overkomt dan op zijn jongste solo-cd. Dit concerto, dat in 2000 in première ging, werd geschreven voor Robert Childs maar werd vreemd genoeg nog niet op cd gezet. De snelle eerste beweging wordt gevolgd door een gepassioneerd en romantisch middendeel dat overgaat in een levendig derde deel dat wel erg ontspannen overkomt, mede dankzij de verfijnde speelstijl van Kane. Verder is er de korte meditatie 'Take Time', die gebaseerd is op een 19de-eeuwse hymne en na een sobere intro erg breed opentrekt. 'Praise Tribute' is heel andere koek: hoewel het deels verwijst naar een hymne is het tegelijk een ode aan de festivalmars 'Praise' van die andere legendarische Salvation Armycomponist, Wilfred Heaton. Behalve een bijbelcitaat van Paulus diende ook een quote uit het werk van D.H. Lawrence voor het vredige (hoe kan het anders) 'Peace', dat sterk contrasteert met het laatste echt nieuwe werk, het majestueus openende 'King of Heaven', dat traag en plechtstatig voortbeweegt.

Het titelwerk is ongetwijfeld het best gekende werk van deze cd, al was het maar omdat het amper twee jaar geleden werd geschreven als plichtwerk voor de Europese Brass Band Kampioenschappen. Het geldt als een van Downies meest complexe werken, heel anders dan het openingsnummer 'The Joybringer', een concertmars uit de jaren '60 die baanbrekend was omwille van de zuiderse invloeden. Een zachte trombone-intro leidt 'He Can Break Every Fitter' in dat naar het einde toe groeit in volume en toonhoogte. De trots van 'Music for a Joyful occasion Revisited' en de berusting van 'Lord of all Hopefulness', gebaseerd op het oude Ierse lied 'Slane', beklemtonen nog maar eens de veelzijdigheid van Downies oeuvre.

'St Magnus' is niet alleen een ijzersterke cd die overeind blijft naast 'Purcell Variations', de volgorde van de werken zorgt voor een bijzonder afwisselend palet dat geen enkel zwak moment vertoont.

Meer over The International Staff Band Of The Salvation Army


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.