The National is oorspronkelijk afkomstig uit Ohio maar werd definitief gevormd in New York. De groep bracht zijn titelloze debuutplaat uit in 2001 zonder ooit een podium betreden te hebben. Hun tweede langspeler 'Sad Songs For Dirty Lovers' (2003) werd opgepikt door muziekmagazines als Rolling Stone en zo besloten de vijf heren dan toch te gaan touren. Hoewel 'Alligator' (2005) in eerste instantie matig onthaald werd, kwam de cd uiteindelijk toch boven water in menig eindejaarslijstje. Het is dus geen sinecure om voor waardige opvolging te zorgen, maar 'Boxer' kwijt zich met verve aan die taak.

"We're half-awake in a fake empire", zo declameert de flegmatieke bariton van Matt Berninger in opener 'Fake Empire'. 's Mans fijnzinnige lyriek en innemende stemtimbre vormen de belangrijkste leidraad voor 'Boxer', een plaat die de postpunk nieuw leven inblaast met piano en occasionele strijkers of blazers. De jachtige drumroffels van Bryan Devendorf zorgen voor een voortreffelijke dynamiek, terwijl de deinende bassen en zalvende gitaarpartijen zich heimelijk in het onderbewustzijn van de luisteraar nestelen. De mistroostige single 'Mistaken For Strangers' grossiert in donkere emoties zonder in pathetisch geweeklaag te vervallen. 'Green Gloves' trekt de kaart van de akoestische gitaar en is gezegend met een refrein dat bulkt van de esthetiek. Wanneer Berninger 'Slow Show' uitgeleide doet met "You know I dreamed about you / For 29 years / Before I saw you", lijkt het alsof iemand de tijd even heeft stilgezet. Sufjan Stevens is een jeugdvriend van de groepsleden en speelt vleugelpiano op 'Racing Like a Pro' en 'Ada', beiden prachtige hymnen opgeluisterd door trompet en viool. The National is weer boven zichzelf uit gestegen.

Net als zijn voorganger heeft 'Boxer' het concept groeiplaat uitstekend begrepen. Bij elke beluistering passen de puzzelstukken beter in elkaar. The National etaleert een uitstekend gevoel voor melodie en omzwachtelt tekstuele melancholie met een uitgekiend instrumentarium. Het resultaat solliciteert bij deze wederom naar de eindejaarslijstjes.

Meer over The National


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.