'Night of the Ankou' is het resultaat van een samenwerking tussen de Amerikaan Brad Rose (The North Sea) - labelbaas van het productieve freefolklabel Digitalis - en het Londense trio Rameses III. Nu ja samenwerking... Het album is gecreëerd door het via de post heen en weer sturen van audiomateriaal waar dan telkens elementen werden aan toegevoegd. 'Night of the Ankou' zag het licht in 2005 in de vorm van een cd-r op het Finse 267 lattajjaa in een belachelijk gelimiteerde oplage van slechts 50 exemplaren. Onder een geremasterde vorm en voorzien van een bonus track krijgt het album nu een tweede leven.

De eerste track, 'Death of the Ankou', is een mooie, donkere parel. Warme galmende gitaardrones en mooie, subtiele synthklanken vormen de kern van de track. Het nummer voelt vaag oosters aan door de klankkleur en door de hints van melodieën die af en toe opduiken. Naar het einde toe duiken van echo voorziene fluitjes en belletjes op die voor een mooie finale zorgen. De tweede track 'Night Blossom in Sanskrit' is helderder van timbre en teert eveneens op lange gitaardelayklanken en synthdrones. Het resultaat is echter niet zo geslaagd als in de eerste track: het opgetrokken klanktapijt is te braaf en te gewoontjes om de volle achttien minuten te blijven boeien, ook al omdat er gewoon te weinig gebeurt. De bonustrack, 'Return of the Ankou', is een remix van Xela, de alias van John Twells en tevens de labelbaas van Type records. Hij gebruikt en isoleert synth- en gitaarklanken uit de twee andere tracks, voegt er onder meer vervormde stemsamples en wat subtiele percussiegeluiden aan toe en kneedt er een nogal desolate, verstilde track mee.

Dit album staat voor pure ambient, van het afligsoort dat nog het best in horizontale positie wordt ondergaan, al dan niet in sluimertoestand. Het glijdt – vooral in de tweede track – te onopvallend voorbij om van een hoogvlieger in het genre te spreken en om er met constant gespitste oren naar te luisteren. Voor de rest blijft het wel mooi geluidsbehang om bijvoorbeeld ondertussen in een of ander boek te neuzen.

Meer over The North Sea / Rameses III


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.