Toen The Notwist eind jaren tachtig opgericht werd door de broers Markus en Mika Acher, was de groep nog geworteld in de hardcore punk. De Duitsers maakten dus een hele evolutie door vooraleer ze in 2002 eigenhandig de indietronica uitvonden. Op het magnifieke 'Neon Golden' versmolten loepzuivere indiegitaren en krakende elektronica tot een fascinerend geluidsspectrum waarbij de luisteraar heerlijk kon wegdromen. Doordat frontman Mika Acher zich vervolgens bezighield met verscheidene nevenprojecten als Lali Puna en de supergroep 13 & God, liet de felbegeerde opvolger echter 6 jaar op zich wachten. 'The Devil, You + Me' kan die lange wachttijd gelukkig helemaal rechtvaardigen.

Opener 'Good Lies' illustreert dat de basiselementen die 'Neon Golden' karakteriseerden nog steeds aanwezig zijn. Heldere gitaarklanken en slepende melodie├źn gaan hand in hand met het nasale stemgeluid van Mika Acher. Op het eerste gehoor lijkt de Duitse lijzigheid niet veel soeps, maar zoals ze in het Engels zeggen: it grows on you. Langzaam maar zeker nestelt de plaat zich genadeloos onder het vel van de luisteraar. Stem, gitaar en slagwerk worden doorspekt met spaarse beats en toefjes van andere instrumenten. 'Where In This World' is gekruid met trillende strijkers en minimalistische elektronica, terwijl het beeldschone 'Gravity' kunstige gitaarlijntjes combineert met accenten van keyboard en melodica. The Notwist doet zijn reputatie als nauwgezette werkmieren alle eer aan en steekt zijn songs vol subtiele details. Het resulteert in 11 gelaagde, zorgvuldig geconstrueerde prachtsongs die heerlijk blijven nazinderen.

'The Devil, You + Me' zal misschien niet dezelfde impact hebben als zijn voorganger, maar de liefhebbers van 'Neon Golden' mogen zich de plaat blindelings aanschaffen. The Notwist weet zijn sound verder te perfectioneren, zodat het geheel heel wat organischer en een stuk minder gekunsteld overkomt. 'The Devil, You + Me' verkiest songs boven experiment en maakt de voorlopige synthese tussen indierock en elektronica. Voorlopig, want wie weet wat voor moois er nog in het verschiet ligt.

Meer over The Notwist


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.