Liefhebbers van experimentele elektropop houden de stappen van Ms John Soda nauwlettend in de gaten. De groep is immers het troetelproject van Micha Acher (The Notwist) en Stefanie Böhm (Couch). Met hun zogenaamde 'indietronica' (samensmelting van indiepop en laptopelektronica) passen deze Duitsers perfect in het vooraanstaande Morr muzikantenlijstje. Ook op dit tweede album, 'Notes and the Like' zijn de nodige portie experiment en gedetailleerdheid terug te vinden. Toch houdt Ms John Soda het ook ditmaal weer netjes vol om melodie, sfeer en toegankelijkheid te laten primeren boven elektronisch gefrunnik.

De gouden samensmelting van instrumentale partijen met vooruitstrevende laptoptechnieken wint steeds meer aan populariteit. Vandaar dat dit plaatje zich netjes nestelt in tal van gelijkaardige projecten, veelal gevestigd op hetzelfde Morr label. Toch is ditmaal de droomfactor erg hoog. Ms John Soda glijdt af richting melancholische popmuziek, niet weinig vormgegeven door warm gelaagde synths, uitgestrekte gitaarpartijen en de lieflijke stem van Stefanie Böhm. In klassieker geruggensteunde liedjes als het lieflijke 'A Million Times' of het bloedmooie 'Plenty of' vertaalt dat zich in een weelde van strijkers en romantische partijen. Sfeer is dus de bepalende factor. Nooit zal 'Notes and the Like' zich opdringen. Opener 'A Nod on Hold' kabbelt voort op pulserende tonen, in plaats van expliciete beats en heel de ritmische omkadering van de plaat is veeleer voorzien van schuifelende clicks of cimbalen dan van stampende beats. Heel voorzichtig waagt het duo zichzelf al eens aan wat meer gedurfde partijen. Zo klinkt 'No.One' als een gewrongen disco elektro die nogal vlak en neurotisch doordraaft in gescandeerde zangpartijen. Ook 'Sometimes Stop, Sometimes Go' verbrandt zich aanvankelijk een beetje aan een geforceerde sfeer, maar groeit vanuit een stuiterend en pulserend gegeven langzaam op tot een mooi ontluikend geheel. Een algehele, warme deken van glijdende synthesizers blijft de inherente sfeermaker van dit plaatje. Het gevaar om de aandacht te laten wegglijden en over te gaan tot dromerige mijmeringen is dan ook groot. Laat dat echter geen nadeel zijn, maar een compliment. Geconcentreerde en veelvuldige beluistering onthult immers een rijke weelde van details, samenvloeiende klanken en samples die toch een grote dynamiek blijken te hebben.

Zowel Micha als Stefanie hoeven zich niet meer te bewijzen in hun kunnen als klanktovenaars. Ook ditmaal slaagt Ms John Soda er in een cd te presenteren die in al zijn ogenschijnlijke eenvoud intrigeert. Subtiel uitgedokterde klanken en opgebouwde arrangementen zitten netjes verborgen onder een weemoedige mantel. Zowel luid als meermaals beluisteren kunnen dus helpen om te komen tot de uiteindelijke conclusie: dit is mooi!!!

Meer over Ms John Soda


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.