Het heeft vier jaar geduurd, maar met 'Everybody' ligt het nieuwe album van The Sea and Cake in de rekken en liefhebbers van fraaie popmuziek kunnen het er met een gerust hart uit mee graaien. Met het verdwijnen van zelfs het voorzichtigste experiment blijven op 'Everybody' heerlijke, melodische songs over die een heel groot publiek moeten kunnen aanspreken: puur, complexloos en gedragen door een harmonieus samenspel van gitaren en de fluweelzachte stem van Sam Prekop. Door die in verschillende lagen te gebruiken ontstaat een gevoel van auditief perspectief zonder dat het een "effect" wordt. Deze muzikale warmte wordt overgezet naar de parelende gitaren. De partijen zijn niet speciaal complex uitgewerkt, maar worden door de uiterst melodische benadering zoveel meer dan het klassieke gedram of de knullige lijntjes. Bovendien worden gitaren en bas meer dan eens in kristalheldere polyfonie boven elkaar gezet, maar ook wanneer in 'Crossing Line' distortion wordt toegevoegd weet The Sea and Cake de frisheid te bewaren.

Drummer John McEntire laat de complexiteit van zijn andere band Tortoise hier achterwege en legt poppy drumgrooves neer met hier en daar een tikje extra, zonder het egaal glinsterende oppervlak van de muziek daarmee te verstoren. Zo laveert 'Everybody' tussen 60's pop, hoofdwiegende nummers en zonnige uptempo songs. Een sporadische slide-gitaar, twinkelende gitaren als die van Afrikaanse pop of een klein knipoogje richting de kitsch van de jaren '70 ('Introducing') zijn de toefjes slagroom die de muziek afwerken.

Hoe gemillimeterd de muziek van The Sea and Cake kan klinken, komt goed tot uiting in 'Exact to Me'. In een funky sound van gedempte snaren en een beweeglijke drumpartij haken de verschillende instrumenten perfect op elkaar in. Het postrock-achtige 'Left On' laat – binnen het subtiele spel van The Sea and Cake – een andere gedaante horen. De constante drive en de komst van repetitieve lijnen met daarop elektronische geluiden verstoren nooit het subtiele klankbeeld dat de band hier en op de andere songs van de cd demonstreert.

De intrinsieke klasse van The Sea and Cake wordt er op 'Everybody' niet dik uitgesmeerd qua complexiteit, maar is daarom niet minder hoorbaar. Grote muzikanten blijven grote muzikanten, ook wanneer ze schijnbaar eenvoudige en vanzelfsprekende muziek maken. En dat kunnen de vier van The Sea and Cake zich na veertien jaar best veroorloven, zeker wanneer ze het doen op dit niveau.

Meer over The Sea and Cake


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.