Nog niet zo gek lang geleden was België wereldwijd een hofleverancier van sterke hardcore-acts. Deviate of de bands uit de Westvlaamse H8000-scene konden rekenen op internationale erkenning. Die aandacht ebde wat weg en pas de laatste tijd duiken er opnieuw bands op die internationaal potten kunnen breken. The Setup behoort alvast tot die categorie, want wat ze op hun debuut 'The Pretense of Normality' laten horen zit bijzonder goed in elkaar, klinkt als een klok en laat hoofden vrolijk mee knikken.
Metal- en hardcorebands vloeien regelmatig in elkaar over en dat is bij The Setup ook het geval. De licht hysterische schreeuwzang en de vrolijke afwisseling tussen uptempo polkabeats en logge, trage stukken komt uit de hardcore, maar het algemene geluid en de opbouw van verschillende nummers doen veeleer aan metal denken. Wat het geval ook zij, het is die combinatie die The Setup een voetje voor geeft. De plaat begint verrassend rustig met 'Out of Sync', maar wanneer dat nummer losbarst raast er een orkaan door de huiskamer. De laaggestemde gitaren ronken en zoemen dat het een lieve lust heeft en gedurende heel de schijf heerst een opgefokte sfeer. The Setup neemt geen gevangenen. De vertraging die vaak zit ingebakken in hardcorenummers tijdens de muzikale brug is geen cliché geworden maar zit netjes op zijn plaats. Het zijn precies die zogeheten breakdownpassages die The Setup de allures van een razende pletwals geven. Iedereen die eraan blootgesteld wordt moet mee bewegen, willen of niet. De vuisten in de lucht, het hoofd op en neer zwaaiend en luidkeels meebrullend wordt de glorieuze terugkeer van Belgische hardcore ingeluid. Hoewel 'The Pretense of Normality' elf nummers kent lijkt het alsof deze schijf voorbij vliegt. Tracks als 'Bloodlust' of 'Sure Death' vragen om meer en nergens slaat de verveling toe. Het superieure geluid dat deze cd siert is de kers op de taart.
Mits de juiste steun en de correcte promotie zit het er dik in dat The Setup het helemaal kan maken. Dat heeft de band niet te danken aan een goed uitgekiend plan, maar wel aan de intrinsieke kwaliteiten die dit Belgische vijftal bezit. 'The Pretense of Normality' beukt dat het een lieve lust heeft en mag gerust door de luidsprekers van vele huiskamers schallen.

Meer over The Setup


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.