Wie een blik werpt op deze cd, zal al snel geneigd zijn om te denken dat dit een product is van de eerste thrashgolf uit de jaren tachtig. Het semi-onleesbare logo in fluogeel met puntige letters, de hoes geschilderd in een paar van de meest storende kleuren ooit... Enfin, een mens hoeft de plaat nog geeneens gehoord te hebben om te weten dat dit old school zal zijn. Dat is het dan ook effectief. Brein achter dit project is Joel Grind, een mens die met graagte veel van de oude thrash- en black metal tot zich neemt en op zijn eentje een mix fabriceert van DRI, Darkthrone, Hirax en nog een hele zwik anderen. Maar kan hij ook overtuigen?

Technische hoogstandjes zijn volledig afwezig op dit album. Integendeel, eenvoud siert hier meer dan iets anders en dat geeft elk nummer een rauwe punkvibe. Er wordt weinig naast de kwestie gemusiceerd en alles gaat rechtdoor met het hoofd naar beneden van begin tot eind. Ook het geluid is behoorlijk rauw en vooral hier zitten de meeste referenties naar groezelige punk en black metal. Grind gromt en doet links en rechts een verthrashte poging tot schreeuwen en zingen, zoals het eigenlijk zou moeten zijn. Ook titelgewijs is het allemaal retro dat de klok slaat. Was dit plaatje een dertig jaar geleden uitgebracht, wie weet waar het vandaag de dag geboekstaafd stond. Maar het is anno 2008 en hoewel er bands zijn die erin slagen om met het nodige gehalte aan humor eenzelfde soort muziek te fabriceren (Municipal Waste), slaagt Toxic Holocaust er niet echt in. Het gebrek aan variatie, zowel op vlak van tempowisselingen als riffs, de belabberde productie (rauw maar niet aanstekelijk rauw) en de feel van het album stellen flink teleur. Nu, wie echt letterlijk alles in huis wil halen dat naar retrothrash ruikt zal meer dan waarschijnlijk van jolijt in het rond springen, maar een muziekliefhebber die ook al eens iets anders wil, zal waarschijnlijk de neus hiervoor ophalen en helemaal ongelijk heeft die niet.

De golf van bands die de jaren tachtig willen doen herleven mag ondertussen ook alweer afnemen, want de overdaad begint danig zijn tol te eisen. Toxic Holocaust is de zoveelste in de rij en valt op geen enkel moment op in de massa. Dit is echt louter voor de meest fanatieke thrashfans verknocht aan de oude stijl.

Meer over Toxic Holocaust


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.