Toxic Holocaust, de band rond Joel Grind, kakt albums uit aan een bijna onmenselijk tempo. Hard werken loont uiteindelijk, en het leidt geen twijfel dat de muziek die Grind produceert stilaan beter en beter wordt. Zijn cocktail van met punk en black metal doorspekte thrash is nog altijd hetzelfde gebleven en er is nog steeds geen ruimte voor overbodigheid, maar nu beginnen de songs ook mooier in elkaar te vallen.

Dat de heer Grind een fan is van Venom en oude Sodom in combinatie met opgefokte thrashmetal, is al lang geen geheim. Integendeel: vanaf zijn eerste plaat en eerste song zijn die invloeden zo overdadig aanwezig dat eenieder wist waar de klepel hing. In al dat enthousiasme werd dan wel eens vergeten dat ook de nummers goed gebouwd moeten zijn om te blijven hangen. Dat ongeremde en recht-voor-de-raapse zit ook nog altijd in 'Chemistry of Consciousness', maar dit is de eerste keer dat het geheel ook echt klinkt als een verzameling songs en niet als een losgeslagen verzameling losse flodders. Muzikaal is er iets minder rauwheid te bespeuren, al kan dat vooral aan een betere productie liggen dan aan een daadwerkelijke wijziging in de manier van componeren.

Toxic Holocaust begint vandaag de dag meer en meer te lijken op een groep als Aura Noir, maar dat is geen slechte zaak. De thrash is ietsjes gestroomlijnder en preciezer, terwijl de gifstrot van Grind de black metal-allures van voorheen hoog houdt. Alles blijft ongepolijst, maar de echt ranzige randjes zijn wat weg gevijld dankzij de ervaring. Wie aan de lopende band albums produceert, verzandt al gauw in middelmatigheid, maar de niet-aflatende stroom aan songs en toeren heeft deze band duidelijk deugd gedaan en vooral volwassener gemaakt.

Daarmee is nog niet gezegd dat Toxic Holocaust ineens een wereldact is geworden, maar de verbetering is opvallend. Met nog enkele jaartjes en misschien een plaatje of twee meer op de teller kan deze groep gaan meespelen op het hogere niveau. Rauwe en opgefokte punk/thrash die iets van grandeur begint te krijgen: dat biedt 'Chemistry of Consciousness'.

Meer over Toxic Holocaust


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.