Misschien moeilijk om te geloven, maar uit deze groep met een wel erg foute naam ontstond later het machtige Tiamat. Frontman Johan Edlund maakte in het begin een soort death metal met black metal-invloeden (of omgekeerd), iets dat zeker in het begin bij Tiamat merkbaar was vooraleer de groep zou evolueren naar meer melodie en eigenzinnigheid. In totaal bracht Treblinka hoop en al negen songs uit tijdens hun bestaan, maar met deze verzamelaar bestaande uit maar liefst drie cd's gooit Century Media werkelijk alles op tafel.

Drie schijfjes en negen songs: het is maar eerlijk wanneer iedereen voorbereid is om de meeste nummers verschillende keren voor de kiezen te krijgen. Demoversies, liveregistraties en oefenopnames, ze zitten er allemaal bij. De demo-opnames zijn het meest interessant, vooral omdat de opnamekwaliteit van die tracks verdraaid goed is. Er bestaat weinig twijfel over dat het label die opnames wat heeft laten oppoetsen, maar dan nog. De iets ranziger sound past perfect bij het geboden materiaal, dat bestaat uit behoorlijk trage en lompe black/death met de nodige melodie en vooral dat herkenbare karakter dat later Tiamat zou hebben. De groep had zelfs in het begin al een hang naar haast melancholische melodieën, die hier gezelschap krijgen van een vadsig punkrandje dat de tracks nog dat beetje smeriger laat klinken. Zeker 'Earwigs In Your Veins' of 'Nocturnal Funeral' zijn songs die vandaag de dag nog fier overeind staan.

De liveregistraties zijn eigenlijk het meest verwaarloosbare aspect van deze verzamelaar. Niet alleen is het geluid niet bepaald goed, het feit dat de kleine twintig fans in de zaal bijna stuk voor stuk hoorbaar zijn doet een beetje af van het quasi mythische karakter van Treblinka. Jammer, maar helaas. Aan het einde van de rit zit er trouwens een gedeelte waarop de instrumentale versies van songs die later Tiamat's debuut 'Sumerian Cry' zouden vormen en waar de evolutie van de groep tekenend is. De rest is – as they say – geschiedenis.

Eigenlijk zou iedere rechtgeaarde fan van Tiamat deze verzamelaar in huis moeten hebben. De kiemen voor deze groep zijn te ontdekken in Treblinka. Los daarvan is het een leuke ontdekking voor liefhebbers van vunzige death/black metal, al is in dat laatste geval drie schijfjes misschien wat veel van het goede. Wel mooi dat er nu nog eens eens verantwoord stukje geschiedenis wordt uitgebracht.

Meer over Treblinka


Verder bij Kwadratuur

Verder bij Spotify
Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.