Sinds de ontiegelijk pijnlijke breuk van Celtic Frost gooide meesterbrein Thomas Gabriel Fischer de handdoek gelukkig niet in de ring, maar startte hij Triptykon, een ware voortzetting van de principes van Celtic Frost. Bands die in elk aspect (muziek, teksten, artwork, ...) zo doordacht zijn en toch zo natuurlijk overkomen, zijn er niet zo vaak, maar dit is er eentje van. Het debuut 'Eparistera Daimones' was een ware moloch van duisternis, een episch traktaat over de donkere kant van het bestaan. 'Shattered' is een EP, die drie nummers bevat die niet op die volledige plaat konden.

Grote koerswijzigingen of veranderingen dienen niet verwacht te worden, aangezien deze tracks hoorden tot de originele opnamesessies van Triptykon's monumentale meesterwerk. 'Shatter' opent de dans als een kreupele sater, zichzelf rustig door allerlei inhumane bochten wringend om tot een paar onbevredigende climaxen te komen en vervolgens in een eenzaam hoekje te sterven. De rauwe gitaarklank van de heren Fischer en Santura is meer dan ooit hét handelsmerk van de band. Loodzwaar, korzelig en naar de keel grijpend doet dit geluid zijn ding, vergezeld van Fischer's declamaties of grove uithalen.

Ook 'I Am the Twilight' gaat verder met dit muzikale thema, maar gaat soms iets sneller aan de slag. Het valt vooral op dat – in tegenstelling tot Celtic Frost – Triptykon er veelal voor kiest om het tempo laag te houden, wat in combinatie met de donkere lyriek en de muzikale exploten en wel erg zwaar en donker sfeerbeeld schetst. Maar de heren en dame doen dit met zo'n verve en zo perfect, dat een mens niet anders kan dan de genialiteit van het gebodene te ondergaan.

Afsluiter 'Crucifixus' is dan weer een bevreemdende noisebrij die toch netjes de nieuwe tracks van een einde voorziet. Het is geen geheim dat Fischer graag aan de slag gaat met religieuze thema's en het gegeven van een triptiek is hem (ook gezien de bandnaam) niet vreemd. Maar de pret is nog niet uit, want als kers op de taart krijgt de luisteraar twee livenummers, opgenomen tijdens het Roadburn Festival. Zowel 'Circle of the Tyrants' als 'Dethroned Emperor' zijn rasechte klassiekers, en de gedreven versies die de band op dit schijfje gooiden, laten horen dat ze ook live de kracht van een orkaan bezitten.

Allicht zijn aficionado's van deze band en van Fischer reeds naar de platenboer gehold, en het is dan ook logisch dat mensen die nog niet vertrouwd zijn met deze act eerder 'Eparistera Daimones' in huis dienen te halen. Maar het leidt geen twijfel dat 'Shattered' een perfecte aanvulling is voor muziek met een hart, gevoel en een echte boodschap in plaats van allerlei pseudo-religieuze of antireligieuze onzin die met graagte gebruikt wordt. Hier zijn echte artiesten aan het woord.

Meer over Triptykon


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.