Telkens het weer een tikkeltje beter wordt, kunnen de zwaarmoedigen er niet meer tegen. Gelukkig dat er nog een band bestaat als Type O Negative. Op hun deuntjes kan elke zwartgallige medemens vrijelijk doorswingen.
En swingen is het trefwoord bij 'Life Is Killing Me', de laatste boreling van dit New Yorkse kwartet. Frontman Peter Steele had het op de vorige ('World Coming Down') zo depressief gemaakt dat flink wat mensen afhaakten. Daarom waarschijnlijk dat 'Life Is Killing Me' in hoofdzaak een blije plaat is, ook al is dat laatste relatief. Tekstueel is het weer typisch Type O: de seks vloeit met hopen uit de pen in 'Angry Inch' of 'I Like Goils'. Maar ook de iets gevoeliger snaar wordt bespeeld in 'Nettie'. Nochtans kan tekstschrijver Steele de woordspelingen niet laten, iets wat vooral opvalt in de titeltrack of het wel bijzonder subtiele 'Loud & Queer'. Op muzikaal vlak is Type O Negative geen spat veranderd, iets wat fans zullen toejuichen. De groep heeft het in hoofdzaak van aardige midtempo, met een zwaar verstoorde gitaarsound. Een beetje als luisteren naar muziek door een flink pak oordopjes. Bijzonder veel aandacht nog steeds voor de basgitaar, die bij Type O tevens de rol van tweede gitaar met verve vervult. De keyboardlijnen van Josh Silver mogen ook niet vergeten worden. De man weet steeds erg leuke riedeltjes uit dat ding te persen die elke song wat extra grooviness meegeven. Lang leve overigens het beste instrument waar Type O Negative over beschikt: de zwartfluwelen stem van Peter Steele. Zoals vanouds komt die recht uit de onderbuik (letterlijk!). Vrouwen vallen in katzwijm en mannen wensen dat zij ook zo konden fluisteren. Een bijzondere vermelding voor het meezinggehalte van deze plaat. Ditmaal hebben de jongens er voor gezorgd dat de songs een refrein hebben met zeer hoog meekweelgehalte. Wat altijd leuk is.
Kort gezegd is dit een flinke schijf van een gevestigde naam. Maar eerlijker zou zijn dat dit bijzonder sterk luistervoer is, en het bewijs dat Type O Negative na al die jaren nog altijd een uitmuntende band is. Als duistere muziek een gezicht zou hebben, dan was het dat van Type O Negative. Zonder twijfel.

Meer over Type O Negative


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.