Het is ondertussen alweer drie jaar geleden dat Type O Negative nog iets van zich liet horen. Deze dvd komt dus als een donderslag bij heldere hemel. Het feit dat de groep van label is veranderd, zal er vast voor iets tussen gezeten hebben, al blijkt op deze dvd dat er ook nog iets anders aan de hand was. 'Symphony for the Devil' is een registratie van het concert dat Type O Negative in 1999 gaf op het Duitse Bizarre-festival. Het optreden zelf wordt regelmatig onderbroken door backstage beelden of door allerlei ongein die zowel band als crew uithalen. In ieder geval, 'Symphony for the Devil' is een heel erg leuke fragmentopname van een groep die zichzelf toch niet zo serieus blijkt te nemen als altijd gedacht.

De beeldkwaliteit van deze dvd is uitstekend te noemen. Er is duidelijk goed over camerastandpunten en belichting nagedacht en er zit voldoende afwisseling in. Elk bandlid wordt overigens genoeg in de spots gezet, ook al zijn die helemaal groen. Wie Type O Negative reeds kent weet dat groen een 'rode' draad vormt doorheen hun gehele concept. Nochtans is het viertal niet te beroerd om weinig aan het totaalgeluid te sleutelen. Regelmatig zijn er kraakjes, ruis of foutjes te horen, precies zoals het tijdens het concert zelf moet zijn geweest. Dat getuigt van flink wat moed, aangezien er meer dan genoeg groepen zijn die achteraf de klank oppoetsen. Aan de andere kant heeft Type O Negative altijd een 'we don't care what you think' - attitude gehanteerd, dus het is goed om te zien dat ze die ook nu niet gelaten hebben. De diepe, gothic aandoende metal die voortgestuwd wordt door de pompende bas en zeer diepe zwartfluwelen stem van frontman Peter Steele doet het live overigens bijzonder goed. Het is enkel jammer dat de toetsen van Josh Silver niet altijd even duidelijk hoorbaar zijn. Type O Negative heeft duidelijk de beste nummers uitgekozen, waaronder een spetterende uitvoering van 'Black No. 1' of het succesnummer 'Christian Woman'. De tussendoortjes zijn trouwens vaak ronduit hilarisch. Maar het meest grappige aan deze dvd is het interview met Juliya van FUSE tv: de voltallige band zit zichzelf de hele tijd in de zeik te nemen, met algemene hilariteit tot gevolg.

Het laat het beste voor de toekomst verhopen dat een bende misantropen als Type O Negative zich laat zien als een bende lolbroeken. Dat het optreden behoorlijk knalt is uiteraard meer dan mooi meegenomen. Toegegeven, de extraatjes zijn wat mager, maar laat dat vooral geen beletsel zijn om deze dvd te bekijken.

Meer over Type O Negative


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.