Unleashed is, naast Entombed, Grave en Dismember, een van de bands die al sinds het begin meedraait in de Zweedse death metalscène. Bassist/zanger Johnny Hedlund speelde reeds in Nihilist, een van de Zweedse death metalpioniers die in 1989 Entombed zouden worden en zonder hem voortgingen. Hedlund richtte Unleashed op in datzelfde jaar en wat zijn band onder andere apart maakte van de rest, is dat het tekstmateriaal na een paar albums niet meer over de stereotypische doods- en goreonderwerpen ging, maar over Vikings, Scandinavische geschiedenis en mythologie. Op de nieuwste langspeler, 'Hammer Battalion' is dat niet anders, maar wat bieden deze heren muzikaal?

'The Greatest of All Lies' opent de plaat furieus met tremologitaren en blastbeats en biedt al een kijk op de gehele plaat: Zweedse death metal zonder compromissen is wat de luisteraar krijgt, maar zonder het Sunlight-studiogeluid (oftewel: kettingzaaggitaren en lompe hardcore punkklinkende drums) van Dismember en Entombed. Tekstueel is er niet veel nieuws, gewoon de teksten over Odin, Valhalla en oorlog, maar het gebruikelijke antichristelijke en antireligieuze gemekker op de drie eerste nummers is er toch te veel aan. Muzikale snelheidsduiveltjes zijn er genoeg en met invloeden van de oude death metalschool (Death) snijden ze luisteraarsoren tot stukken met tremolosnaarsecties, snelle polkadrums en de brute edoch scherpe rochel van Hedlund om het af te maken. Er zijn ook lompe tankanthems als 'This Day Belongs to Me', wat de boel er alleen maar sadistischer op maakt en dus lekkerder als death metalplaat.

Sterke Zweedse death metalplaat zoals het moet, maar zeker niet minder gewelddadig. Unleashed bewijst hiermee nog steeds een macht te zijn in het genre.

Meer over Unleashed


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.