Het Duitse label Poets Club, bakermat voor een mengelmoes van Mediterrane, Caraïbische en Westerse muziek, is aan zet. Nadat de tiende verjaardag werd gevierd met een uitmuntende compilatie, ‘Poets Dub’, in elkaar gedraaid door drummeester en dj 7 Samurai, werd voor de vijftiende verjaardag een ‘Vol. 2’ samen gesprokkeld. Hiervoor werd de New Yorkse producer Nickodemus opgetrommeld, global beat specialist en remixer voor onder meer Nina Simone, Billy Holiday, Thievery Corporation en Bebel Gilberto. Die is lustig gaan graven om een wel heel erg bont plaatje samen te stellen.

Het moet hetzij om een vriendendienst gaan, hetzij om een slecht gemaakte afspraak. Zowel de rol van mixer als die van selecter worden niet behoorlijk ingevuld door de Amerikaan, die nergens op het internet gewag maakt van deze zwakke prestatie (en er dus duidelijk ook niet echt fier op is). De zeventien tracks op deze plaat worden immers aan elkaar geregen zonder enige betekenis, enig verhaal of enig gevoel, terwijl het opzet wel degelijk een lange, onophoudelijke trip is, zoals een vroegtijdig afgebroken ‘Schlawiener’ van [dunkelbunt] aangeeft.

‘Poets Dub Vol.2’ vangt anders veelbelovend aan. De samensmelting van zigeunerachtig vedelspel en diepe reggaedubs in eerste track ‘Capitalism’ klinkt heel erg fris en melodieus. Solo’s van trompet en accordeon steken mooi af tegen een diep echoveld, terwijl een hobbelende beat voor een zorgeloze drive oplegt. Het feit dat Keulense beachboy Razoof echter meer dan een derde van de tracks van deze mixplaat inpalmt, doet een oranje knipperlichtje branden.

Met drie aan elkaar geregen tracks in het midden van deze verzamelaar, toont Nickodemus zijn ware gelaat. Het religieus geaspireerde trio ‘Jah Is Watching You’, ‘I Just Wanna Thank God’ en ‘Let’s Think of What We Got’ met Sebastian Sturm bevat in feite ordinaire deephouse clubtracks met pompende beats, een kunstmatig soulgevoel en hoog reikende vocalen en heeft dus weinig met dub of muzikale poëzie te maken.

Gelukkig laat [dunkelbunt] - die ook drie maal aan zet is - de zon opnieuw doorbreken. Zijn ‘Kebab Connection’ zet het Balkanfeestje opnieuw in met een swingende zigeunerragga waarin een heerlijk opzwepend klarinetthema met welgemikte echodubs ondersteund worden. De Duitser toont zich van zijn meest veelzijdige kant door meteen erna een heerlijk retro elektroswingnummer in te zetten met ballroomblazers en Duitse, ontdubbelde feestgezangen. Tenslotte verdient Razoof toch nog een positieve vermelding: zijn ‘Spirituality’ (geremixt door Oosterijks downtempospecialist Stefan Obermaier) bevat met vrolijk wippende triphopbeats en diep echoënde landschappen met gesproken teksten een heerlijk benevelende Krüder & Dorfmeister-psychedelica.

‘Poets Dub Vol.2’ is duidelijk exotisch ingesteld. Spijtig genoeg doet de samensteller de paar ronduit prachtige tracks op dit plaatje weinig eer aan. De grootste verdienste van deze compilatie is dat ze uitnodigt om verder te gaan graven in het oeuvre van enkele specialisten als [dunkelbunt], Django Novo of Kieser.Velten, daar houdt het mee op. Wie viert nu ook een vijftiende verjaardag?

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.