Wie nagaat wat voor marktstrategie Radio Klara er, voor wat hun cd-releases betreft, op nahoudt, ziet eigenlijk dat de netzender werkt op twee sporen. Enerzijds krijgen kleinere projecten een kans: meestal Belgische artiesten die met hun opnames niet bij grotere labels terecht kunnen en dan gesteund worden door Klara via een realisatie bij een kleinere speler. Anderzijds wil de klassieke zender haar publiek ook verwennen op aardige compilaties, voor in de huiskamer, maar ook voor in de wagen. Onder de noemer 'Iedereen Klassiek' verscheen eerder een mooie box rondom de vier temperamenten, waar nu een vervolg wordt aan gebreid met 8 cd's rondom de vier elementen. Beide liggen in het verlangde van elkaar, maar de selectie is uiteraard verschillend. Nethoofd Chantal Pattyn besteedde elk element (aarde, water, lucht en vuur) uit aan een van haar programmatoren, die met een mengeling van gekende en minder gekende muziek voor de dag zijn gekomen. Bart Tijskens, notoir muziekkenner en –recensent, beperkt zich in zijn zoektocht naar muziek rondom "aarde" grotendeels tot de canon, maar maakte wel een gevarieerde selectie die ook verder reikt dan de meest gekende werken van de geselecteerde componisten. Katleen Van Bavel mocht werken rondom "water". Vreemd genoeg is haar bijdrage het meest "experimenteel" te noemen: veel onbekende werken, en zelfs een ietwat kitscherige opener ('Hymn to the Sea' uit de soundtrack van 'Titanic' door James Horner), drukken helaas de pret een beetje. Ook Els Van Hoof, met een "lucht"-selectie, durft geregeld teruggrijpen naar minder evidente muziek, maar haar korte stukjes worden op tijd en stond afgewisseld met een langere klassieker die de orde der dingen herstelt. Joris Preckler tot slot legt alweer het zwaartepunt bij de canon, door bijvoorbeeld met Beethovens 'Prometheus'-ouverture te beginnen.

Men kan zich afvragen wie iets heeft aan dit soort uitgaven, maar Radio Klara mikt duidelijk breed en men moet zich dus geen elitaire vragen beginnen stellen rondom de meerwaarde van een (overigens zacht geprijsde!) box als deze. De leek zal erg ingenomen zijn met de prachtige muziek die hier te ontdekken is: enerzijds stukken die de nietsvermoedende luisteraar zeker al eens gehoord heeft, anderzijds meer obscure muziek die in het karakter van het thema past. Die thema's werden overigens eerder vrij opgevat, wat een goede zaak is: per element ontstaat zo alsnog een brede waaier aan sferen, hetgeen het totaalpakket natuurlijk extra boeiend maakt. Voor de doorwinterde liefhebber kunnen de onbekende componisten overigens tot aangename ontdekkingen leiden, hoewel voor hen misschien belangrijker is wie deze werken uitvoert. Dankzij Klara's samenwerkingsverband met EMI Classics duiken alweer, net als in de top75-cdreeks van de zender, briljante uitvoeringen op, met een groot aantal belangrijke interpreten uit heden en verleden. Bijna niemand zal al deze opnames, waarvoor overigens ook gevist werd in de dankbare vijvers van Deutsche Grammophon en Naïve, in huis hebben, dus kan men, helaas aan de hand van korte stukjes, meteen eigen opnames beginnen vergelijken met diegene die hier gepresenteerd worden.

In zijn bedoeling is deze box dus zeker geslaagd: hoewel luisteraars voor een geconcentreerde luisterervaring waarschijnlijk eerder zullen teruggrijpen naar volledig materiaal (strijkkwartetten of symfonieën in hun geheel, in plaats van gefragmenteerd), is deze box ideaal om op te zetten tijdens huiselijke activiteiten of in de wagen. De verschillende karakters zijn een waar genoegen voor zowel de leek (die overigens door Klara extra verwend werd op de 'Iedereen Klassiek'-dag, 3 december jongstleden) als de kenner, die deze 8 cd's waarschijnlijk op een andere manier, maar met evenveel liefde, zal koesteren. Bravo voor deze mooi vormgegeven en uitstekend gecompileerde box!

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.