Het is altijd een vermoeiende ervaring wanneer Radio Klara haar zalig rustgevende routine doorbreekt en de luisteraar tijdens de periode van het jaar alweer de top 100 van de zender moet ondergaan. Een hele dag aan een stuk door (en de laatste keer zelfs langer dan een etmaal!) haalt de ploeg alles uit de kast om de luisteraars aan het kanaal gekluisterd te houden. Wie leuke anekdotes via de voicemail inspreekt wint met een beetje geluk een iPod, terwijl anderen zo mogelijk nog meer spectaculaire prijzen in de wacht slepen. Klara probeert zich voor even het gezicht aan te meten van een zender gelijk aan de meer commerciële concurrentie: ook klassieke muziek kan spektakelradio geven, ja, maar wie zit daarop te wachten? Wel, eigenlijk toch een aantal mensen. Want zelfs voor wie niet houdt van de drukte en de rankings die Thomas Vanderveken voorleest alsof er levens vanaf hangen (het hart van de luisteraars zou voor minder tellen overslaan), dan nog: het zijn jaar na jaar dagen vol prachtige muziek. Meer recent koppelt de zender tevens een interessant aspect aan haar top-systeem: in de eindejaarsperiode wordt een hele dag lang muziek gedraaid van componisten die door het publiek hoog gewaardeerd werden in een analoge stemmingsronde. Op die manier krijgt de conventionele toplijst toch eens een ander gezicht. En weet Klara ook de meerwaardezoeker weer wat meer houvast te bieden, want een hele dag Mozart of Tchaikovsky of Beethoven met een specialist ter zake aan het woord, dàt is pas een feest voor wie de muziek kent, maar weinig weet over de achtergrond.

Conclusie? Best wel een goed alternatief eigenlijk, die Klara's Top 100, zeker als de zender de komende edities zijn best blijft doen om telkens een verfrissende invalshoek te bedenken. Maar dan een cd-box op de markt brengen, met track voor track de hele selectie: is dat niet teveel van het goede? Klara bracht eerder al muziek op de markt die spannend werd samengesteld, bijvoorbeeld onder het thema 'Muziek voor de vier elementen'. Daarvoor liet nethoofd Chantal Pattyn enkele van haar meest knappe samenstellers los op een natuurelement, dat vier keer erg divers ingevuld raakte. Het voordeel van dergelijke projecten is dat de luisteraar voor een relatief vertrouwd programma overstag gaat, om vervolgens onbekendere pareltjes te ontdekken. Ook dat humor rijkelijk kan aanwezig zijn in klassieke muziek, werd meer dan eens bevestigd. Daarnaast profileert Klara zich ook met uitgaven als 'Klara for Kids', waarin de hand wordt gereikt naar de allerjongste luisteraars, die op een enthousiasmerende manier klassiekers krijgen voorgesteld. Van al die troeven kan deze uitgave met 'Klara's Top 100' echter niet meeprofiteren. Het betreft immers een box met...geen verrassingen, en honderd klassiekers. Toch heeft Klara enkele opvallende keuzes gemaakt. De volgorde van de competitie bleef immers bewaard op de cd's, zodat men het hele avontuur (zonder de Ongelovige Thomas deze keer) opnieuw kan beleven. Dat levert contrasten op, die de ervaring op een of andere manier toch verrijken.

Daarnaast weet Klara dankzij haar deal met EMI weer beslag te leggen op een aantal formidabele uitvoeringen. Dat is heel belangrijk wanneer het om dit soort compilaties gaat, want een heel aantal mensen zullen al aardig wat materiaal in huis hebben. Ook voor hen is 'Klara's Top 100' interessant voer voor vergelijking, of gewoon een ideale verpozing voor wie nog een keer terug wil gaan naar de essentie. Want ook dat heeft deze box te bieden: een muziekhistorisch zicht op wat vandaag als essentieel wordt ervaren in de wereld van de klassieke muziek. Er zijn tal van reserves te bedenken om deze uitgave wat weg te honen als zijnde overbodig, maar tegen deze prijs (inderdaad stelt Klara deze elf cd's tegen een prikje te koop) en, nogmaals, met uitvoeringen van deze kwaliteit, kan men Klara's laatste toevoeging aan de winkelrekken eigenlijk alleen maar van harte toejuichen. Wie al een kast vol opnames heeft, hoeft deze er natuurlijk niet bij. Maar diegenen die voorzichtige stappen aan het zetten zijn in de richting van de klassieke muziek: wees geholpen door het Klarateam en de smaak van haar luisteraars.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.