Het Dessous-label van de Duitse deephousegod Steve Bug bestaat tien jaar en dat is een mooie reden om de kaarsjes uit te blazen. Naast het gerenommeerde Pokerflat (dat meer richting minimal neigt) brengt deze platenfirma immers al jarenlang kwalitatief erg sterke platen uit met Bugs stempel voor de meer soulvolle houseclubs en toegespitste dj's. Bij deze wordt dan ook een dubbele verzamelplaat uitgebracht met zowel hits als moeilijker vindbaar materiaal. Om het allemaal nog smakelijker te maken voor liefhebbers van het genre, wordt daarbij nog een extra bonusschijfje gegeven waarop de Amerikaanse dj-legende Kevin Yost (die onder pseudoniem 'Nivek Tsoy' ook een aantal obscure minimal-releases in de Dessous-stal heeft) een deel van deze twintig tracks mooi aan elkaar rijgt.

Een duidelijke muzikale lijn heeft Dessous nooit gevolgd. Belangrijkste troef voor zijn platen zijn een niet onaardig kwaliteitsstempel dat zich vertolkt in uitgekiende klanken, apart opbouwende nummers of tracks met een haast spirituele diepgang en 'soul'. Elementen als jazz of funkgrooves keren dan ook meermaals terug. Meer nog, Steve Bug was één van de eersten die dit soort van 'softe' invloeden in het danswereldje liet penetreren, lang voor er van een term als lounge sprake was. Dessous is dan ook een stempel voor zwoele en opzwepende clubmuziek waarbij namen als Vincenzo (met ondermeer dat verslavende orgeltje van 'We Wait, Right Here'), Phonique (met het letterlijk knallende 'Bang') of Gamat 3000 de nodige faam verworven hebben. Of wat anders te denken van Frankmans klassieker 'Make it Ruff, Make it Smooth', een pure spring-in-het-veld in het housewereldje? Ook de grootmeester zelf is vertegenwoordigd met een sensueel 'Soulin' Deep' - een titel die voor zich spreekt – dat zich weer meer beperkt tot de essentie, namelijk een stevig potje dansen.

De toegevoegde mix-cd van Kevin Yost plaatst dan weer de nodige vraagtekens bij dit overzicht. De 'king of deephouse' had blijkbaar zijn beste dagje niet terwijl hij in de catalogus van Dessous rondstruinde. Van de platengoochelaar zijn voorliefde voor jazzy tunes met veel percussieritmen is nauwelijks iets terug te vinden. Meer nog, de dertien platen die Yost selecteerde voor zijn mix zijn nogal emotieloos en zonder enige 'touch' in elkaar gedraaid, zodat het lijkt of er gewoon een computerprogrammaatje achter deze set schuilt en niet een internationale topdj.

Dit overzicht van tien jaar Dessous-releases geeft een aardig inzicht in het vooruitstrevende label zijn catalogus. Aangezien de beste uitgaven hier integraal zijn opgenomen, leent deze compilatie zich voor hergebruik op menig feestje. De subtiele diepgang van deze dansmuziek maakt de verzamelaar dan wel voor het grote publiek toegankelijk, toch blijkt het hier grotendeels te gaan om klasse-tracks voor de meer spitsvondige dj.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.