Eind april, begin mei van elk jaar vinden de Europese Brassband Kampioenschappen plaats. Voor ons Belgen is het de vraag of Brass Band Willebroek voor de tweede keer op rij haar titel kan verlengen. In 2007 was Birmingham de gastheer en deze dubbelaar geeft, zoals gewoonlijk, een mooie selectie van de zowel de wedstrijden als galaconcerten van dat weekend. De mengeling van zware concoursmuziek enerzijds en klassieke, jazz-, film- en amusementsmuziek anderzijds maakt deze cd's telkens weer voldoende toegankelijk en beluisterbaar voor de modale liefhebber. Naast de European Youth Brass Band (met frisse uitvoeringen van hits als 'Malaguena' en 'Caravan', dat laatste in een avontuurlijk arrangement van Steve Sykes), brachten ook twee bands uit het deelnemersveld nadien een weliswaar iets klassieker gericht avondoptreden. Het pas naar de hoogste divisie gepromoveerde Brass Band Oberösterreich heeft met Hans Gansch een van de beste cornettisten ter wereld in de rangen en die tilt met zijn verfijnde sound Oskar Böhmes 'Concerto in F Minor' naar hogere regionen. Ook de latere winnaars van Willebroek deden hun uitstekende reputatie alle eer aan en zijn hier o.a. vertegenwoordigd met een mooie concertmars van Jan Van der Roost ('Horizons') en Philip Wilby's arrangement voor brassband en orgel van Saint-Saens' 'Finale from Organ Symphony'.

Ook de concourswerken lonen de moeite. De Welshe Cory Band, al jaren behorend tot de absolute Europese top, won het plichtwerk 'Elgar Variations' van Martin Ellerby met verve. De componist én de uitvoerders slaagden er ondanks de modernere interpretatie het karakter van Elgars oeuvre mooi te doen herleven. Brass Band Willebroeks keuzewerk, 'Music of the Spheres' van Philip Sparke, was geen onterechte winnaar. In vergelijking met de uitvoering op de Highlights uit 2006 van Brass Band Fribourg doet Willebroek het hoorbaar beter, al blijft de première door de YBS Band in 2004 onovertroffen. Andere keuzewerken die de cd haalden waren 'Contest Music', stilaan een klassieker, door de Engelsen van Foden's Richardson en het nieuwe 'Beyond the Horizon' door Brass Band Treize Etoiles uit Zwitserland. Dit technisch veeleisende werk, dat met zijn meer dan 22 minuten heel wat langer is dan andere werken uit deze categorie, is van de hand van Paul H. Kelly, een pseudoniem van hun eigen trombonist Bertrand Moren die met deze compositie een huzarenstuk leverde. Sommige hafabramedia vonden dit langgerekt lawaai , maar spraken tegelijk van een kaleidoscoop van technisch onovertroffen meesterschap ("If it has some music in it then it would be unbeatable", aldus 4barsrest). De jury, die zich eigenlijk hoort te beperken tot de uitvoering en niet over de compositie zelf mag oordelen, kende de Zwitsers voor dit onderdeel een magere achtste plaats toe. De samenstellers van deze dubbel-cd behielden terecht dit werk, dat soms duidelijk de mosterd elders haalt en in de zachtere passages weliswaar iets melodieuzer had gemogen. Dat weegt echter niet op tegen de technische uitdaging en de filmische atmosfeer die bijna constant doorheen het werk waart.

Voeg bij deze enorm brede mix van stijlen en technische vereisten van de brassbands ook nog de immer verzorgde afwerking waarmee de geluidsmensen van Doyen deze cd's in de huiskamer waar mogelijk nog aangenamer maken, dan mag gesteld dat de kwaliteit van deze Highlights continu blijft met de uitgaven van de voorbije jaren.

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.