Winok Seresia (Wawadadakwa) trekt als Kapitein Winokio ten strijde tegen de overdaad aan commerciële kindermuziek. Hij laat het kruim van de Belgische en Nederlandse artiesten hun ding doen met kinderliedjes uit de goede oude tijd, om die liedjes terug meer erkenning te geven. Zo krijgen de volwassenen van morgen eens wat meer in hun oren gesplitst dan platte prefabdeuntjes. "Kapitein Winokio Zag 2 Beren" is – warempel – het tweede album dat ingezet wordt voor deze nobele zaak.
Wat meteen opvalt bij een vergelijking tussen "Kapitein Winokio Zag 1 Beer" en zijn opvolger is dat "Kapitein Winokio Zag 2 Beren" veel toegankelijker is. Waar de jeugd vorig jaar obscure electronica à la Kim Peers of vals gehuil en vreemde samples van Mauro Pawlowski voorgeschoteld kreeg, krijgt ze nu meer leuke meezingbare songs. Het lijkt alsof er nu iets meer rekening is gehouden met de doelgroep, hoewel "Kapitein Winokio Zag 2 Beren" vermoedelijk meer door hippe volwassenen dan door kinderen beluisterd zal worden. Eén van de meest opvallende nummers van het album is de golden oldie "Potteke met Vet" in een bewerking van Stany Crets en Peter Van Den Begin. Begeleid door steeldrums en kitscherige synths zingen de twee acteurs in het pseudo-Surinaams. Beide heren lijken behoorlijk ver heen (getuige "Ik ep de tafel ier geset, maar nie da pwotteke me féét!") en brengen zo een hilarische hit. Ook "3 Maal 3 is Negen", door het Nederlandse dj-duo Wipneus en Pim, en beatboxband Off The Record's "Old Mac Donald Had a Farm" (ofte "Boer Jean-Pierre die Had een Erf) zijn onwijs komisch en zullen door de kleine spruiten geheid geapprecieerd worden. Aan de meer gevoelige kant van de plaat vinden we Spinvis en Gideon met "Alles in de Wind" en accordeoniste Lady Angelina met het erg mooie "Witte Zwanen Zwarte Zwanen". Ook "Roodkapje", gecoverd door Henny Vrienten en Fay Lovsky, en "Boerinneke van Buiten" van Flip Kowlier en Gabriel Rios springen eruit door hun opvallende kwaliteit. Slechte nummers zijn niet te vinden op "Kapitein Winokio Zag 2 Beren". sommige liedjes blijven minder hangen, of zijn wat minder toegankelijk, maar er is zoveel afwisseling dat het altijd boeiend blijft. Er is zelfs een ghosttrack, het in een lekker walgelijke nineties-stijl uitgevoerde "In een klein stationneke", overigens een lied dat drie keer voorkomt op het album.
Kapitein Winokio is zonder twijfel het meest kwalitatieve project op de kindermuziekscene. Waarschijnlijk is het niet meer dan een druppel op een hete plaat, het overgrote deel van de doelgroep zal vermoedelijk naar voorgekauwde hitjes blijven luisteren. Maar door Winok Seresia's intitiatief is het gat in de markt tenminste gedicht. De meer om het muzikale welzijn van zijn kroost bekommerde ouder weet nu waar naartoe. Kopen die handel!

Meer over V/A


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.