Driewerf hoezee, Kapitein Winokio heeft zijn derde langspeler op de jeugd losgelaten! Als een ware kruisvaarder blijft Winok Seresia ijveren voor mooiere, creatievere en intelligentere muziek voor kinderen. Deze keer doet hij dat niet door – zoals op 'Kapitein Winokio Zag 1 Beer' en 'Kapitein Winokio Zag 2 Beren' – collega-muzikanten oude kindernummers een facelift te laten geven. Samen met Peter Revalk van Wizards of Ooze nam Seresia al de nummers op 'Kapitein Winokio Is Beestig' op.

Op deze plaat zijn geen opgefriste liedjes terug te vinden die de Vlaamse jeugd al sinds mensenheugenis zingt. Seresia en Revalk schreven zelf tien nieuwe nummers op basis van de Axenroos, een door Ferdinand Cuvelier ontwikkeld concept om de sociale vaardigheden van kinderen te versterken. De Axenroos bestaat uit tien dieren die elk een bepaald sociaal gedrag vertegenwoordigen. Kapitein Winokio gaf elk dier een lied in een stijl die het best bij het gedrag van het dier past. Het resultaat is een album dat steeds afwisselend is en tegelijkertijd veel consistenter dan de vorige cd's.

'Kapitein Winokio Is Beestig' opent met een cartoonesk variéténummer over de pauw, het dier dat zich graag te kijk zet. Chantal Boes van Moodlex neemt de zang voor haar rekening. Na 'Pauw' komt 'Wasbeer', het dier dat graag complimentjes geeft en een vrolijke meezingreggea aangemeten kreeg. Knerpende orgeltjes, een jazzy gitaartje en marimba geven 'Wasbeer' een ontspannende tropenklank. Opvallend is ook 'Steenbok', een wals die het midden houdt tussen de Beatles en een kermismolen (met dank aan wat koebellen, woodblocks en accordeonist Ivan Smeulders). Revalk mekkert dit lied over het dier dat altijd nee zegt. Chantal Boes wordt er nog eens bijgehaald voor de zang van 'Poes', een bossa nova voor levensgenieters. Seresia en Revalk doen meer dan wat stijlkenmerken verzamelen: elk nummer past perfect in zijn stijl – die van tango over motown naar rock gaat – en heeft een rijk en verrassend arrangement. Het duo bespeelt een hele resem instrumenten en wisselt af in de zang, waar heel speels mee omgesprongen wordt. Zo hangt Seresia de nasale crooner uit in 'Uil', dat een film noirsfeertje krijgt door een zinderende klarinet.

'Kapitein Winokio Is Beestig' heeft een bloedserieuze missie maar blijft altijd speels en grappig. Deze plaat heeft een echtheid en kwaliteit die doorgaans ver te zoeken is bij kindermuziek. Doordat Winok Seresia en Peter Revalk alles zelf gedaan hebben hangt de plaat sterker samen dan de berencollectie en is ze ook toegankelijker. 'Kapitein Winokio Is Beestig' is een welgemeende en navolgenswaardige fuck you aan het adres van Gert Verhulst en andere Studio 100's, waarvoor dank.

Meer over Kapitein Winokio


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.