Van Canto viel destijds op dankzij zijn unieke aanpak: deze heren en dame brengen namelijk a capella-metal. Het idee klinkt misschien geschift, maar het werkt wel. Buiten een drummer wordt alles gedaan door zangers en een zangeres. Eerst maakte de band geestige covers, maar eigen materiaal bleek ook te werken, getuige daarvan het album 'Tribe of Force', dat erg aanstekelijke songs bevatte. Nu is er dan 'Break the Silence', dat naadloos verder borduurt op de vorige plaat. De verrassing is er dus wat af, maar de nummers zijn er niet minder om.

Van Canto begint verdacht rustig met 'If I Die in Battle', een behoorlijk ingetogen nummer en misschien niet de beste keuze om een plaat te starten. Dat wordt echter ruimschoots goed gemaakt door eerste single 'The Seller of Souls': nooit eerder klonk de band zo bombastisch en gemeen. Vrouwelijke semi-operazang wordt naadloos gecombineerd met een heldere mannenstem en het geheel heeft een onmiskenbaar donkere gothic toets, maar dan eentje van het soort dat ballen bezit.

Daarna mag de eerste cover zijn intrede doen: 'Primo Victoria' van Sabaton. Dit geniale nummer werd wel wat herwerkt, en krijgt deze keer tribale drums mee en gastzang van Sabaton-frontman Joakim Brodén. Het is leuk, maar het origineel is toch nog beter. Dan liever 'Dangers in My Head' of 'Black Winds of Hate', waar de heren instrumentalisten zich volop laten gaan. Het is overigens bijzonder sterk om te horen hoe een stem gitaarsolo's kan imiteren, zelfs met effecten. Soms is het verdraaid moeilijk om te horen of er nu wel of niet een snaarinstrument aan te pas komt, maar het zijn en blijven louter stemmen.

Enige misser is het Duitstalige nummer 'Neuer Wind', wat echt klinkt als een scheet in een fles en bijzonder flets afsteekt tegen de overige songs. Dat maakt Van Canto dan weer goed met een sterke Alice Cooper-cover ('Bed of Nails') en een van piano voorziene versie van 'Master of the Wind' (Manowar).

'Break the Silence' brengt niets nieuws, maar bewijst wel dat Van Canto weet hoe puike nummers te maken. Drie covers is misschien wat veel van het goede, maar voor een band die ooit begon als coveract, is het ergens ook logisch. Fans van 'Tribe of Force' mogen met andere woorden meteen toeslaan.

Meer over Van Canto


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.