Hoewel in de wondere wereld van de metal er al verschillende nieuwigheden uitgeprobeerd zijn (genres mixen, klassiek of folkinstrumentarium bovenhalen, ...) weet Van Canto een leuke gimmick als handelsmerk te bezigen: deze mensen maken a cappella metalnummers! Enkel de drums worden daadwerkelijk door een instrumentalist bespeeld, al het overige, solo's incluis, zijn zangers en zangeressen. Gedoemd om te falen? Wel integendeel!

Het is meer dan eens bijzonder leuk om te horen hoe het koor de variatie inbrengt die meestal door gitaren of bas wordt voorzien. Zo zijn er steevast een aantal zangers die met log gebrul of kreten de ritmepartijen simuleren, terwijl een aantal anderen (veelal met hogere stemmen) het solowerk voor hun rekening nemen. Los daarvan is er iemand die daadwerkelijk tekst zingt en dat met heldere, haast archetypische heavy metalstem. Het sterke is dat een mens snel vergeet dat er louter zangers en zangeressen aan het werk zijn, zo solide zit het geheel in elkaar. Los daarvan wist de groep een aantal pakkende – zij het niet altijd wars van enig cliché – songs te pennen die smaken naar meer. Zo zijn het grappige 'To Sing A Metal Song' of het epische 'Tribe of Force' meezingers van formaat. Het is trouwens bijzonder sterk én apart om te horen hoe de band 'Master of Puppets' van Metallica volledig naar de eigen hand zet. De enige kanttekening die bij het geheel kan gemaakt worden, is dat een mens op sommige momenten even genoeg kan hebben van het 'rakketakketak' der ritmezangers, maar dat is slechts een kanttekening. Voor het overige is dit een zeer amusant plaatje dat daarenboven ook degelijke songs kent.

Van Canto is ontegensprekelijk apart en uiteraard gaan hierover de meningen sterk uiteenlopen, maar wie zich de moeite getroost om dit collectief te leren kennen, zal tevens moeten erkennen dat het geheel smaakt naar meer.

Meer over Van Canto


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.