Vandal X is er terug, ruiger en ruwer dan ooit tevoren. Eat your heart out White Stripes of Blackbox Revelation. Deze twee Limburgers doen al vijftien jaar aan tweepersoonsrock'n'roll en zijn live een heuse energiebom. Op de zwaar overstuurde, zevende plaat liggen genres als punk, noisecore of speedmetal dan ook meer voor de hand dan gitaarrock. 'All Lined up Against the Wall' is een stevige brok agressie en emotionele explosie. Dit tweepersoons lawaaileger houdt op deze dertien nummers tellende cd dan ook geen blad voor de mond.

De tierende brulstem van Bart Timmermans, die een volume van Atari Teenage Riot overtreft - een band met wie dit gezelschap ooit een onaangename ervaring als voorprogramma mocht meemaken - en de alles verscheurende geluidsmuur van gitaarversterkers kennen geen genade. Muzikaal harder in iemand zijn aangezicht meppen blijkt haast onmogelijk. Wat te deken van 'Toy Machine' ("...")? Of is er een duidelijkere boodschap dan 'Don't Give a Fuck'? Hoewel Vandal X op deze plaat weer aardig de grenzen van de noise aftast, komen de dertien geleverde songs toch nog melodieus en zelfs vrij verstaanbaar over. "Fuck"'s, "Shit"'s en andere weinig flatterende woorden vliegen dan ook in het rond. Gitaarstructuren en scherende drums spelen vaak een aardig spelletje tegendraadsheid. Leken mogen gerust een term als 'teringherrie' gebruiken, maar in feite gaat het hier om (on)gecontroleerde energie. De compleet in het rood gestuurde eindklank is dan ook geen teken van een opgeblazen stereo-installatie, maar een wezenlijk onderdeel van deze Limburgse gekte. Een uiterst strak spel dat ontzettend kort door de bocht durft gieren (en niet aarzelt er al eens uit te vliegen) bewijst dan ook dat dit drilboorduo scherper dan ooit staat: mathematisch berekend en bewust fout geteld.

Het vraagt ofwel een ernstige 'verstand op nul'-ingesteldheid, ofwel een ontzettend grote loyaliteit om te beweren dat men graag naar 'All Lined up Against the Wall' luistert. Vandal X toont zich hier meer punk dan punkmuziek ooit zou kunnen klinken en luider dan volgens de milieuwetgeving is toegestaan. Het luidt echter geen twijfel dat dit duo ook ditmaal live weer zal inslaan als een atoombom. Deze plaat hoeft daarom niet gecombineerd te worden met een kopje Herbalife-thee. Stiekem in de bus steken bij een lastige buurman is dan een beter plan.

Meer over Vandal X


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.