Het kerstgeschenk van het label Chaconne, de oude muziek divisie van het Engelse Chandos Classics, is deze cd met barokke concerti en cantates voor de kerstperiode. Hoofdzakelijk Italiaans werk op deze plaat, onder meer concerti van Vivaldi, Corelli en Manfredini en een cantate van Alessandro Scarlatti maar ook een protestantse kerstcantate van Georg Friedrich Telemann.

Centraal in alle kerstcomposities staat een genre muziek dat typerend is voor de achttiende eeuw en dat wat algemeen 'pastorale' gedoopt wordt. Als muzikale uitbeelding van de herders die Jezus bij zijn geboorte kwamen eren, zijn pastorales met hun wiegende drieledige ritmiek, eenvoudige, volkse melodieën en rustieke klankbeeld, waarin hobo's en hoorns vaak prominent figureren, bijna synoniem met het kerstfeest in barokmuziek.

Het Engelse Collegium Musicum 90 verzorgt de uitvoering op instrumentaal gebied met een vrij grote bezetting die het strijkorkest meer afgerond doet overkomen. Van Italiaanse bravoure is op de hele cd niet veel te werken: de scherpe kantjes van deze toch al gemoedelijke muziek zijn in de interpretatie vakkundig verwijderd. Geen korte, hevige accenten bij Corelli of Vivaldi maar een warme klank in de 'adagios' die moeiteloos de gezelligheid van een goed verwarmde huiskamer voor de geest haalt. Het enige werk dat van het klankbeeld van deze bescheiden Italiaanse muziek afwijkt, is net Telemanns cantate 'In Dulci Jubilo', dat door toevoeging van koor, twee hobo's en hoorns veel dikker en machtiger klinkt. Maar ook hier hoort de luisteraar eerder een gezellige drukte dan een grillige barokke weelderigheid.

Sopraan Susan Gritton blijkt een goede keuze voor de solopartij in Scarlattis cantate. Ze wisselt in haar carrière barokmuziek af met het grotere operarepertoire maar zingt voor deze opname met een stem die klein en vlak genoeg klinkt, met een elegante Italiaanse uitspraak en een minimale hoeveelheid vibrato.

De soli bij Telemann worden dan weer door solisten uit het koor verzorgd, wat echter geen afbreuk doet aan de kwaliteit van de uitvoering. De mooie tenoraria 'Jesu, hier bei Deiner Krippen' bewijst dat dit koor niet alleen als groep maar ook solistisch knappe stemmen naar voren kan brengen. Enkel het recitatief voor alt wordt met een wat verwrongen klank gezongen.

Dit warme cd'tje stelt vier eerder bescheiden werken voor, in een lezing die zachtaardig klinkt maar in elk werk verzorgd blijft. Niets wereldschokkends maar Collgeium Musicum 90 zorgt toch voor een aangename beluistering.

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.