"Consort" is een term uit de Engelse renaissancemuziek waarmee meestal verwezen wordt naar ensembles met een homogene bezetting, zoals bijvoorbeeld gamba- of tromboneconsorten. Met hun cd rond 'The First Book of Consort Lessons', dat in 1599 werd samengesteld door de Britse componist Thomas Morley (1557-1602), willen de muzikanten van het Belgische ensemble La Caccia echter het minder gebruikte – heterogene – "Broken Consort" in de kijker zetten. Met een bezetting bestaande uit luit, blokfluit, twee gamba's, cister, pandora en virginaal zorgen ze voor kleurrijke, doorleefde vertolkingen van Morley's bundel.

Naast eigen muziek greep Morley in 'The First Book' terug op werken van enkele bekende tijdgenoten, zoals John Dowland of William Byrd. Wat doorheen de hele cd opvalt is de rijke, sierlijke manier waarop Morley zijn arrangementen van ornamenten voorzien heeft. Zo krijgt luitist Philippe Malfeyt – die overigens zelf ook enkele variaties schreef – meer dan eens de kans om zijn parelende virtuositeit tentoon te spreiden, die hij koppelt aan loepzuiver gevoel voor timing. Schitterend bewijs daarvan zijn niet alleen de meer opgewekte stukken maar ook de intiemere, tragere werken zoals de beroemde 'Lachrimae Pavin' van John Dowland, waarin het hoofdthema op magistrale manier gevarieerd wordt. Even indrukwekkend is fluitist Patrick Denecker, die ook de hele uitvoering in goede banen lijdt. Hij slaagt er wonderwel in om zijn blokfluit in alle registers even fijn en helder te laten klinken. De basso continuo van La Caccia geeft op meeslepende wijze steun aan al dit moois. Vooral vanuit het virginaal, bespeeld door Guy Penson, ontstaan stevige impulsen die nu eens de ritmische, dan weer de lyrische aspecten van de muziek benadrukken. Penson krijgt met drie pavanes bovendien de kans om zijn solistische talenten tentoon te spreiden. Zijn ingetogen klank en de subtiele manier waarop hij nu en dan tijd neemt om bepaalde harmonieën in de verf te zetten maken van deze virginaalsolo's de hoogtepunten van deze plaat.

Met 'The First Book of Consort Lessons' levert La Caccia een uiterst boeiende cd af. Een warm aan te bevelen ontdekkingsreis doorheen de Engelse renaissance!

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.