Jacob Obrechts vijfhonderdste verjaardag lijkt de inspiratie te prikkelen. Na de recente cd met wereldlijke werken door Capilla Flamenca waagt ook het Nederlandse ensemble Camerata Trajectina zich aan dat repertoire. Het probleem van onvolledig overgeleverde teksten hebben ze op een originele manier aangepakt. Niemand minder dan "Dichter des Vaderlands" Gerrit Komrij werd aangesproken om op basis van de eerste regels nieuwe passende liedteksten te schrijven, waarmee ze zich alvast op dat gebied verzekerden van een succesvol resultaat.

Komrij's nieuwe teksten zijn misschien wel het sterkste en origineelste van deze cd. Ze blinken uit in spitsvondigheid en humor en passen perfect bij Obrechts melodieën. Dat de teksten grappig zijn wil Camerata Trajectina met maniërismen en verdraaide klanken al te veel laten horen, waardoor een groot deel van het effect verdwijnt. Less is more wordt al eens gezegd... In die levendige stukken verdwijnt door de te grote aandacht voor het leuk-zijn de aandacht voor het muzikale ook af en toe naar de achtergrond, wat jammer genoeg intonatieproblemen oplevert of voor een minder homogene klank zorgt. Dat de Camerata voldoende kwaliteiten heeft, bewijzen ze in rustigere ingetogen nummers, zoals bij voorbeeld "Ic ret my uut spacieren". Daar tonen ze een zeer verfijnd oor voor het contrapunt en voor de expressieve dissonanten die daaruit ontstaan. Ook enkele andere meer contrapuntische nummers, zoals het canonische "Tmeiskin was jonck" (waarvan men niet zeker is of het wel van Obrecht is) zijn een bewijs dat dit ensemble toch wel voldoende stijlgevoel heeft, zij het dat de altus vaak de neiging heeft om blatend te klinken.

Het instrumentale gedeelte van de cd wordt behalve door de instrumentalisten van de Camerata zelf, vertolkt door twee blazerensembles: La Caccia, dat uit riet- en koperblazers bestaat, en Brisk, een blokfluitkwartet. Brisk speelt slechts één nummer maar overtuigt in dat ene nummer door een opvallend heldere klank. La Caccia krijgt meer muziek voorgeschoteld, en ze leveren een uitzonderlijke prestatie af. Met hun loepzuivere intonatie en perfect gevoel voor Obrechts zangerige melodieën zorgen ze voor de mooiste momenten op deze cd.

Meer over Jacob Obrecht


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.