In maart 2003 werkten Capilla Flamenca en dansgezelschap Les Ballets C. de la B. samen voor de voorstelling 'Foi'. Deze voorstelling, waarin vroege polyfonie uit de 14de en 15de eeuw en moderne dans gecombineerd werden, ligt aan de basis van 'Zodiac'. Het verloop van de 'Zodiac' – de astrologische dierenriem – bepaalt op deze cd de ordening en de keuze van de muziek. Om aan te sluiten bij de prechristelijke traditie, waar het jaar begint bij de lente, hebben de muzikanten ervoor gekozen om hun cd ook te laten beginnen bij de lente.

De liefde valt vanzelfsprekend te verbinden aan elk seizoen en elk sterrenteken. Het hoeft dus niet te verbazen dat het openingsnummer van de cd, gekoppeld aan de ram, een liefdeslied is. 'Riches d'Amour', een sololied van Guillaume de Machaut, is met zijn lange melismen en aparte melodiewendingen een schitterend voorbeeld van tekstillustratie. Luit en vedel, de beide begeleidingsinstrumenten, nemen na enkele gezongen strofes ook één strofe voor hun rekening, waarbij de verrassende ritmiek nog meer tot uiting komt. Ook de beide liederen die aan de maand mei worden gekoppeld zitten vol ritmische spelletjes. Het instrumentale 'Tsingen van de Nachtegaele' dompelt met zijn virtuoze fluitmelodieën de luisteraar nog meer onder in een "meigevoel" dan het gezongen 'Die Mey so Lieflic', dat vol syncopes zit. In dit en in het volgende nummer, 'Or Sus, Vous Dormés Trop', toont fluitist Jowan Merckx een schitterend staaltje van zijn kunnen. Al even indrukwekkend is het instrumentale 'Isabella'. Deze compositie begint vanuit een onheilspellende rust om dan in volle kracht los te barsten.

De intelligente opbouw van deze cd zorgt voor een mooie afwisseling tussen het vocale en het instrumentale, en tussen luchtigere en meer ingetogen stukken. Het enthousiasme waarmee zowel de vier zangers als de drie instrumentalisten deze muziek verdedigen zorgt voor meer dan een uur polyfonie van wereldklasse. Niet te missen!

Meer over V/C


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.