Nieuwe opnames van het Belgische ensemble Capilla Flamenca ontgoochelen zelden of nooit. Voor zijn meest recente cd, die draait rond de renaissancecomponist Pierre de la Rue (ca. 1452-1518), werkt de groep samen met het gregoriaanse ensemble Psallentes. Centraal staat de 'Missa Ave Maria', die aangevuld wordt met enkele motetten en een korte Mariavesper. Het geheel wordt vervlochten met de gregoriaanse modellen waarop de la Rue zich voor zijn composities baseerde.

Eén van de eerste dingen die in het oor springen bij beluistering van deze opname is de kraakheldere zuiverheid. Bij Psallentes uit zich dat vooral in de uniformiteit en egaliteit waarmee de gregoriaanse melodieën vertolkt worden. Het enige verlangen dat zich opdringt, niettegenstaande de wonderlijke klankschoonheid van hun zingen, is dat naar wat meer flexibiliteit. Gregoriaanse zangen leven door hun vloeiende en afwisselende ritmiek, wat hier iéts te weinig duidelijk wordt. Een gevoel van richting ontbreekt, omdat Psallentes de spanning in de toch wel korte melodieën niet tot het einde kan vasthouden.

Capilla Flamenca, dat voor de gelegenheid versterkt wordt door tenor Jan van Elsacker, voldoet in zijn vertolkingen daarentegen aan alles wat de muziek vraagt. Het contrapunt van de la Rue lijkt in hun zingen verrassend simpel en transparant, wat een kunst op zich is. Naast het voor zijn tijd karakteristiek melismatische melodiegebruik vallen vooral de soms wel érg chromatische harmonieën op. Ritmisch eerder actieve passages wisselen af met momenten van ingetogen lyriek, die de melodische kracht van de la Rue benadrukken. In dit alles blijft Capilla Flamenca steevast ontzettend helder zingen en bewijzen de zangers zowel hun ensemblekwaliteit als, waar nodig, hun solistische sterkte. De grote kracht van deze uitvoeringen zit in de tekstbehandeling: Door bepaalde woorden net dat ietsje meer kleur te geven, zorgt Capilla voor meerdere kippenvelmomenten. In de manier waarop de melodieën gestuurd worden, maken ze ontegensprekelijk duidelijk waar voor hen het zwaartepunt van de muziek ligt. Meesterlijk!

Meer over Pierre de la Rue


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.