Vicious Rumors is een van die Amerikaanse powermetalbands die – ondanks behoorlijk goeie platen – nooit erg groot is geworden. De naam mag dan al bekend in de oren klinken bij veel metalheads, waar de muziek precies voor staat, is een lastiger vraag. Jammer, want de band rond gitarist Geoff Thorpe heeft in die jaren puike muziek bijeen geschreven. Ze blijven overigens netjes verder gaan, want 'Razorback Killers' is een erg degelijke en aanstekelijke powermetalplaat geworden.

Vicious Rumors balanceert net als Iced Earth en Jag Panzer steevast op de rand tussen een pompende gitaarriff en zalvende melodie. Dat niet alleen, maar deze heren weten dat er afwisseling moet zitten tussen songs, aangezien het geheel anders snel verveelt. Afwisseling troef op dit album dus, dat het ene moment vlammende beukpartijen aan bod laat komen, gevolgd door iets ingetogener werk waar duidelijk meer melodie in mag zitten. Zo heeft opener 'Murderball' een gemene loeier van een ritmeriff, die onweerstaanbaar aanzet tot headbangen. 'Black' kan dan weer rekenen op een aardige variatie tussen beuken en zalven, en 'All I Want Is You' is (zoals de titel doet vermoeden) een forse powerballad met ballen.

Met Brian Allen heeft Vicious Rumors overigens een uitstekende frontman opgepikt, want de brave man laat horen dat hij over een uitgebreid arsenaal aan klanken beschikt. Het ene moment kan hij bijzonder ingetogen overkomen, waarna een fikse uithaal in al dan niet falsetto-stijl iedereen wakker schudt. Allen lijkt wat dat betreft qua timbre nogal op Tim Owens, die onder meer bij Judas Priest en Iced Earth naam maakte. Het voornaamste verschil is dat Allen iets minder de hoogte in gaat, een gegeven dat waarschijnlijk erg geapprecieerd wordt.

Met 'Razorback Killers' heeft deze band een puik plaatje afgeleverd dat de juiste snaren raakt en mogelijks enkel te kort schiet op gebied van iets nieuws te laten horen. Aan de andere kant, dat wordt bij deze band ook niet verwacht en wie een zwak heeft voor metal met ballen en melodie is hier alvast aan het juiste adres.

Meer over Vicious Rumors


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.