Ook al is de heer Vintersorg frontman van de epische metallers van Borknagar, toch vindt hij meer dan genoeg tijd om zijn eigen band/project te laten functioneren. Niet moeilijk, aangezien hij samen met gitarist Thomas de enigen zijn die hier aan meewerken. Sinds geruime tijd is de muziek van Vintersorg grootser en progressiever geworden, zonder echter de folktinten te negeren die vanaf dag een deel uitmaken van de totaalsound. Met 'Jordpuls' breidt de man alweer een sterk staaltje muziek aan de ondertussen indrukwekkende discografie.

Sinds 'Solens Rotter' zingt de man enkel nog in zijn moedertaal Zweeds, en dat werd eigenlijk ook wel tijd. Niet dat Vintersorg's Engels niet om aan te horen is, zeker niet, maar het gebruik van Zweeds geeft het geheel een natuurlijke feel die moeilijk te kloppen valt. Op die voorgaande plaat mocht de folk ook weer in grotere versie zijn intrede doen, daar waar de band voorheen ietsjes progressiever te werk ging. Dat vertaalde zich vooral naar songs die lastiger grijpbaar waren en soms wat goeie aanhechtingspunten misten. 'Jordpuls' is wat dat betreft een mooi huwelijk tussen doorgedreven songschrijven en een klassiekere invalshoek. De nummers zitten opnieuw technischer in elkaar, maar elke keer is er wel een melodie of zanglijn die onmiskenbaar de aandacht trekt en het geheel transparant houdt.

Niet alleen dat, maar Vintersorg haalt ook iets meer zijn ijselijke black metalschreeuw boven. Toegegeven, zijn heldere epische zang neemt nog altijd het voortouw, maar de afwisseling is erg welkom en laat meer ademruimte. Daarnaast zijn er een paar songs die met kop en schouders boven de andere uitsteken. Zo heeft 'Klippor Och Skär' een waanzinnig lekker refrein dat als een vrolijk lentedeuntje in het hoofd vliegt. 'Stjärndyrkan' verwijst naar de sterren en klinkt ook net dat beetje spacier dan de rest, en 'Mörk Nebulosa' is een nachtelijk ritje doorheen een met mist vervlochten bos.

Met 'Jordpuls' maakt Vintersorg nogmaals duidelijk wat een rasmuzikant hij is: het album klinkt als een klok, zit tjokvol details die zich pas na een paar luisterbeurten prijsgeven en is tegelijkertijd uitdagend en catchy. Er zijn er die met minder tevreden zijn.

Meer over Vintersorg


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.