'Solens Rötter' oftewel 'de oorsprong van de zon', is alweer het zevende album van meesterbrein Vintersorg. De man timmert al jaren aan de weg met zijn hoogstaande folkmetal. Gelukkig gaat deze jongen wel een pak doordachter, ingewikkelder en gemeender te werk dan de hele hordes folkmetalbands die enkel over bier en feesten zeuren met mediocre muziek. Op 'Cosmic Genesis' liet hij al horen een zwak te hebben voor progressieve rock uit de jaren zeventig en op zowel 'Visions from The Spiral Generator' als 'The Focusing Blur' werd de muziek steeds progressiever en ingewikkelder, zonder evenwel de initiële melodie uit het oog te verliezen.

Nu is er dan 'Solens Röter', opnieuw een album dat volledig in het Zweeds gezongen wordt. Dat zingen is trouwens een belangrijk gegeven binnen het domein van Vintersorg, want de man kan bijzonder veel stijlen aan. Van het ene moment op het andere schakelt hij moeiteloos over van een splijtende black metalschreeuwstem naar een zoetgevooisde, epische zang. Da's geen makkelijke taak, maar wie Vintersorg al eerder heeft gehoord, weet dat de man dit zonder problemen tot een goed einde brengt. De terugkeer van de black metalpassages is trouwens een prominent gegeven op dit album. De dubbele basdrums ratelen geregeld en de snerpende gitaarlijnen zijn terug. Nochtans wordt er niet hersenloos geramd, want de nummers zitten bijzonder vernuftig in elkaar. Abstracte tempowisselingen waar eerst moeilijk vat op te krijgen is, flukse stemmingswisselingen en flitsende soli zijn aan de orde van de dag. Dat er ook meer dan eens traditionele instrumenten (de echte, niet de keyboardvarianten) te horen zijn, is een leuk extraatje. De vrij moeilijke aard van de songs kunnen er trouwens bij een eerste beluistering voor zorgen dat het allemaal wat veel wordt. Nochtans is doorzettingsvermogen het sleutelwoord bij dit album, want de uitgekiende melodieën nagelen zich zonder problemen vast in de hersenschors.

Apart en eigenzinnig is Vintersorg zeker. Dat is al zo sinds het begin van de man zijn carrière. Maar wie met veel plezier folk, metal, progrock en black metal op een originele, intelligente en hoogst vermakelijke manier in de mix wil horen, kan simpelweg niet om deze artiest heen.

Meer over Vintersorg


Verder bij Kwadratuur

Interessante links
Agenda
Concertagenda
  • Geen concerten gevonden.